понеделник, 29 април 2024 г.

90% от населението в китайската провинция Хънан е заразено с коронавирус

Снимка:ЕПА/БГНЕС

Почти 90% от хората в китайската провинция Хънан вече са заразени с COVID-19, заяви високопоставен служител днес, докато страната се бори с безпрецедентно нарастване на случаите.

Кан Куанчън, директор на здравната комисия за централната провинция Хънан, заяви на пресконференция, че „към 6 януари 2023 г. процентът на заразените с COVID-19 в провинцията е 89,0 %“.

При население от 99,4 млн. души, данните сочат, че около 88,5 млн. души в Хънан вече може да са заразени.

Посещенията в клиники за лечение на треска са достигнали своя връх на 19 декември, казва Кан, „след което са показали непрекъсната низходяща тенденция“.

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на случаите на ковид след решението си от миналия месец да отмени продължилите години наред забрани, карантини и масови тестове, които засегнаха икономиката му и предизвикаха рядко срещани протести в цялата страна.
Пекин е твърдо решен да продължи с възобновяването, като в неделя отмени задължителната карантина за всички пристигащи от чужбина и отвори границата си с полуавтономния южен град Хонконг.

Очаква се обаче инфекциите да нараснат, тъй като в края на този месец страната празнува Лунната нова година, а милиони хора ще пътуват от големите градове, за да посетят роднини в провинцията.

По официални данни в първата вълна от предпразнични пътувания 34,7 млн. души са пътували в страната в събота – с една трета повече в сравнение с миналата година, според държавните медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html