понеделник, 29 април 2024 г.

Без тестове за ковид на Откритото първенство на Австралия по тенис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма да се изискват тестове за Ковид-19 от играчите на Откритото първенство на Австралия по тенис, съобщи директорът на първия за годината турнир от Големия шлем Крейг Тайли. Тенисистите няма да бъдат задължени да съобщават при положителни случаи, което означава, че дори заразени с коронавирус ще могат да участват, изтъква АП. Турнирът ще се проведе от 16 януари до 29 януари.

Здравната политика на състезанието е променена драстично в сравнение със стриктните протоколи в предишните две издания на надпреварата. През 2021 година заради пандемията играчите бяха поставени под изолация в специален балон, а през миналия сезон деветкратният шампион Новак Джокович (Сърбия) беше депортиран от Мелбърн, тъй като не е ваксиниран срещу Ковид-19.

„Медицинските ни лица ще продължат да следят здравето на играчите, но играчите също ще имат отговорност за това. Разяснихме на тенисистите и на служителите ни, че ако някой не се чувства добре, просто трябва да си остане вкъщи“, коментира Тайли. Директорът на Откритото първенство на Австралия също така определи като „смешни“ и „странни“ исканията началото на надпреварата да бъде променено от средата на януари за по-късни дати, за да имат тенисистите повече време за почивка и за подготовка след края на предишната кампания. „Не съм го чел, но смятам, че това е смешно и странно искане. Сезонът започва през януари и началото му е тук в Австралия. Да, кампанията е дълга, но всички в спорта трябва да се съберат и да решат този въпрос. Годината завършва по-късно за мъжете с Купа „Дейвис“ (в края на ноември) и малко по-рано за жените, но все пак това са доста поредни месеци със състезания. От доста време се говори за този проблем. Но Австралия винаги е през януари, когато е и нашия турнир. От гледна точка на играчите това е едно от любимите им състезания“, каза Тайли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html