понеделник, 29 април 2024 г.

Унгарската армия се изтегли от границата със Сърбия

Унгария изведе армията от границата със Сърбия и повери охраната на тази област на новосформирана полицейска част, наречена гранична стража. Според портала Balkan Security Network, от Нова година южната граница на Унгария се наблюдава от ново звено на граничната полиция, което се състои от договорено наети служители вместо от въоръжените сили.

„Седемгодишният ангажимент на унгарската армия да охранява границата със Сърбия приключи. След началото на руската инвазия в Украйна и формирането на бойната група на НАТО в Унгария, армията има за задача да защитава източните си граници и да подпомага укрепването на източния фланг на НАТО с други съюзнически страни“, се казва в изявление на унгарските власти, съобщи БНР.

По този повод държавният секретар в Министерството на вътрешните работи Бенс Ретвари каза, че миналата година е имало повече от 263 000 опита за нелегално преминаване през страната, че мигрантите „са по-агресивни“ и че 15 полицаи и 29 войници са били ранени при гранични нападения.

Охраната на границата срещу незаконните миграции от Балканите беше поверена на създадена през юли 2022 г. нова полиция, наречена „Граничен ловен полк“. Съгласно споразумението това е формирование, което се попълва от пълнолетни унгарски граждани. Първоначалният план полкът да достигне 2200 души „по договор“ до септември 2022 г. се оказа твърде амбициозен, като през октомври формированието наброяваше около 800 души

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html