понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна опроверга информацията, че 600 нейни войници са загинали при ракетен удар срещу училище

Служители на професионално училище в град Краматорск в Източна Украйна отхвърлиха твърденията на Русия, че стотици украински войници са били убити при ракетен удар там. Според тях ракетата само е изпочупила прозорците и е нанесла щети на класните стаи, предаде Асошиейтед прес.

Русия изрично посочи професионалното училище в Краматорск като цел на нападението. Късно вечерта в събота руското министерство на отбраната съобщи, че негови ракети са поразили две временни бази в града, в които са настанени 1300 украински войници, като 600 от тях са загинали.

Репортери на АП, посетили днес мястото, са видели четириетажна бетонна сграда с изпочупени прозорци, в процес на разчистване. Шестетажната училищна сграда е била почти непокътната. Нямало следи от украинско военно присъствие, нито от жертви, предаде БТА.

Заместник-директорката Яна Пристапа се подигра с твърденията на Москва, че е ударила място, където са били съсредоточени военни сили. „Никой не е видял нито едно петно кръв“, подчертава тя. „Вчера всички видяха, че никой не е изнасял никакви тела“.

Преди началото на войната през февруари миналата година в училището е имало повече от 300 ученици, повечето от които са изучавали машинно инженерство. Повечето уроци са били прехвърлени онлайн след началото на конфликта.

Учениците са в шок, добави тя. Вчера украински представители вече отхвърлиха твърденията на Русия, че силите на Киев са изгубили голям брой войници при нападението.

Въпреки липсата на каквито и да било доказателства, че при удара са загинали стотици украински войници, Москва не отстъпи. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че докладите от мястото на събитието не разколебават вярата на висшите служители в отбранителните власти. „Министерството на отбраната е основният, легитимен и изчерпателен източник на информация за хода на специалната военна операция“, подчерта Песков в конферентен разговор с репортери, използвайки термина, с който Кремъл определя войната.

И двете страни редовно твърдят, че са убили стотици войници на другата страна при нападения. Заради сраженията тези твърдения рядко могат да бъдат проверени. Твърденията на Москва обаче може да имат обратен ефект във вътрешен план, тъй като някои руски военни блогъри разкритикуваха твърденията на Кремъл за удара в Краматорск, отбелязва АП. Според мозъчния тръст Институт за изследване на войната блогърите „реагират отрицателно на твърдението на руското министерство на отбраната“, като посочват, че то често представя фалшиви твърдения. Те критикуват военното ръководство, че е изфабрикувало съобщението, „вместо да държи отговорни лидерите, отговорни за загубите“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html