понеделник, 29 април 2024 г.

Шведското председателство започна консултации относно членство на Косово в ЕС

Снимка: БГНЕС

Шведското председателство на Европейския съюз започна консултации със страните-членки относно кандидатурата на Косово за членство в Европейския съюз, предаде за БТА.

„Консултираме се с много държави, за да видим какво решение да вземем по това искане. Имаме пет държави, които не признават Косово и е естествено първо да се консултирам с тях. Вече се срещнах с някои и продължаваме срещите“, посланика на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон.

Постоянният представител на Швеция в ЕС заяви, че решението как да се процедира с молбата на Косово за членство в ЕС е процедурно, но и политическо.

„Това е процедурно решение, но с голямо политическо значение. Не искам да предрешавам резултатите от консултациите, но веднага щом видя, че се изгражда консенсус между страните-членки как да действаме, ще уведомя страни-членки. Имаме две алтернативи: да го отнесем до Комисията или да не го отнесем до Комисията. Но ние работим с много воля по този казус“, каза Даниелсон, предаде БТА.

Косово подаде официално молба за членство в ЕС на 15 декември.

Чешкото председателство тогава не разполагаше с време, за да разгледа искането, а само уведоми страните-членки за подаването му. Сега казусът е в ръцете на шведското председателство, което се консултира какво решение да вземе.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html