понеделник, 29 април 2024 г.

Португалска ВЕИ фирма съди Полша и Румъния заради нови данъци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Португалска фирма EDP Renovaveis, имаща мощности за производство на енергия от възобновяеми източници обяви, че заведе иск в съда срещу новите данъци, наложени от Полша и Румъния, предаде агенция Аджерпрес, като се позова на Ройтерс.

Подобно на много други страни от ЕС, Румъния и Полша наскоро въведоха извънредни мерки за възстановяване на част от неочакваните приходи, генерирани от дружествата за комунални услуги с цел да помогнат на потребителите да се справят с нарастващите цени на енергията.

В съобщение за медиите EDP Renovaveis заяви, че мерките, въведени от Румъния и Полша, не са в съответствие с принципа на ЕС за възстановяване само на приходите, получени на пазара. Португалската компания твърди, че мерките в двете страни не отчитат разходите за хеджиране (покриване на рисковете при търговия) и по този начин ще се облагат с данък печалби, които дружества като EDP Renovaveis всъщност не са реализирали.

„EDP Renovaveis ще предприеме всички правни действия, които ще допринесат за връщане на справедливото върховенство на закона и които ще подкрепят така необходимите инвестиции във възобновяеми енергийни източници в тези страни и в Европейския съюз“, информира португалската компания, без да уточнява какви действия ще започне и в кой съд.

Според португалската компания новите такси могат да доведат до „необосновани плащания“ и потенциални разходи в размер на около 300 млн. евро.

EDP Renovaveis (EDPR) разполага с капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници в размер на 697 мегавата в Полша и 521 мегавата в Румъния.

Според уебсайта на компанията EDPR навлиза на румънския пазар през 2008 г., като придобива няколко проекта за вятърни електроцентрали в различни етапи на развитие. През 2010 г. EDPR завърши изграждането на първия си вятърен парк в страната, а през 2013 г. започна да функционира първата слънчева електроцентрала на EDPR. Днес EDPR е третият по големина производител на енергия от възобновяеми източници в Румъния с инсталирана мощност от 521 мегавата, съобщава Аджерпрес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html