събота, 27 април 2024 г.

14 кандидати за президентските избори в Кипър на 5 февруари

Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

14 са кандидатите за президентските избори в Кипър на 5 февруари, съобщи БНР. Рекорден е и броят на регистрирани гласоподаватели ще участват във вота в разделения остров. Обратното броене до тях започва днес с официалното подаване на номинациите за висшия държавен пост. Досегашният рекорд за брой кандидати – 11, бе през 2013 г., когато сегашният президент Никос Анастасиадис спечели първия си мандат.

14 претенденти да станат осмият президент на Република Кипър внасят днес кандидатурите си, според обявения от главния секретар по изборите списък за регистрация на номинациите. Първоначално 17 кандидати бяха обявили, че ще участват в надпреварата за държавен глава, но през последната седмица трима се оттеглиха.

Представителите на основните политически сили водят активна предизборна кампания от месец май миналата година.

Регистрираните в избирателните списъци гласоподаватели – почти 562 000 души, с около 5000 повече отколкото на парламентарните избори през 2021 г. Около 172 000 кипърски граждани, които имат право на глас, не са се регистрирали, като голяма част от тях са постоянно пребиваващи зад граница.

Избирателна секция ще бъде разкрита и в София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html