понеделник, 29 април 2024 г.

Пореден скандал в парламента – този път заради обвиненията на Борисов

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев се опита да коментира обвиненията на Бойко Борисов, че е нанесъл щети на на енергетиката у нас. Жечо Станков от ГЕРБ прекъсна брифинга и двамата влязоха в словесен двубой пред журналисти в кулоарите на парламента.

Въпреки призивите на журналистите да се успокои тонът, двамата продължиха с нападките един към друг.

„Няма поет ангажимент за затваряне на централите. Спрете да лъжете, каза Асен Василев по темата с въглищните централи, докато Станков категорично твърде че, че има такъв ангажимент и размахваше документ, твърдейки, че в него всичко е написано черно на бяло. „Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се е съгласил на 55% намаляване на емисиите и затваряне на въглищата. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищата и емисиите да се намалят само с 40%. Но това е процес. Сега може заради войната в Украйна и кризата енергийна в Европа да се направи допълнително предоговаряне. Но то трябва да бъде на регионален принцип, защото три държави, говорейки заедно в ЕС и с Европейската комисия имат много по-голяма тежест, отколкото само България“. Според него трябва да работим съвместно с Румъния и Гърция. Той допусна за възможно отваряне на Плана за възстановяване и устойчивост в посока предоговаряне на условията.

Докато Василев даваше изявление, депутатът от ГЕРБ Жечо Станков оспори думите му и между двамата избухна скандал в кулоарите на парламента. „Само да ви дам решението на Народното събрание, с което реално се забранява затварянето на въглищните централи. По никакъв начин да не се затваря в дългосрочен план каквото и да е. Вчера си говорихме за обединение. Вие през цялото време лъжете“, каза Станков. „А може ли да ми дадете и решението, което господин Борисов… Няма поет ангажимент за затваряне на централи. Няма“, категоричен бе Василев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html