понеделник, 29 април 2024 г.

Бойко Борисов: „Промяната“ искат да се скрият зад акад. Денков

Тази сутрин лидерът на ПП ГЕРБ даде брифинг, на който отправи остра критика към Асен Василев, в качеството му на финансов министър в периода 13 декември 2021 г. – 2 август 2022 г.

„Има нарушения на законодателството. Аз си спомням, че нашия парламент прие решение за Маришкия басейн. Кой си позволи да наруши решение на парламента? Този, който нарушава този закон е Асен Василев“, каза Борисов.

Той се позова на изводите на доклада на временната парламентарна комисия, която проверяваше скандалния меморандум за 1 млрд. долара с компаниите „Джемкорп“ и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката, който бе подписан от предишното правителство и с участието на министър-председателя тогава Кирил Петков. Петков е подписал меморандума с Gemcorp бързо и без да се направени предварителни проверки от ДАНС. А агенцията е открила опасни взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании.

„Те искат да се скрият зад акад. Денков като министри. Те на 6-тия месец не могат да излязат с физиономиите си и да кажат „ние искаме да поемем отговорността“. Кирил Петков само ги е парафирал, Асен Василев е договарял всичко“, каза още Борисов.

Щетите от гръцката криза бяха 4%, щетите от Ковид бяха около 4%, щетите от Кирил Петков и Асен Василев само за въглищните централи са 4%. Шест месеца управление на „Промяната“ ни струват колкото няколко кризи, завърши Борисов.

Относно въглищните централи, бившият премиер и хората около него обаче пропуснаха да си спомнят, че през 2019 г. са договорили нещо друго с ЕС. В „Подробен отчет към 31 декември 2019 година за изпълнението на програмните бюджети на Министерството на енергетиката“, ръководено тогава от Теменужка Петкова, на стр. 17 черно на бяло е записано следното: „В Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата са формулирани дългосрочните национални цели за развитието на енергийния сектор до 2030 г. с хоризонт 2050 г. в съответствие с европейските цели, заложени в законодателната инициатива „Чиста енергия за всички европейци“ на ЕС: – Обвързваща цел за намаляване с най-малко 40% на емисиите парникови газове в ЕС с спрямо равнището им от 1990 г.“ Как това е щяло да стане без намаляване производството на електроенергия от въглища у нас не е ясно. Може би се е готвела тотална газификация на големите тецове, за което се говореше и в един от вариантите предлагани през 2021 г. от „Продължаваме промяната“. Войната обаче промени напълно ситуацията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html