понеделник, 29 април 2024 г.

Съветът за сигурност ще обсъжда новите забрани наложени на жените в Афганистан

В завладяната от ислямистите държава жените нямат почти никакви човешки права.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще обсъжда новите забрани наложени на жените в Афганистан, съобщи Ройтерс. Очаква се това да стане при закрити врати следващата седмица. Ще се обсъди решението на ръководената от талибаните администрация в азиатската страна да забрани на жените да бъдат хуманитарни работници.

Срещата при закрити врати е била поискана от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Япония, като за дата за нейното провеждане е бил посочен 13 януари.

Забраната за жени да бъдат хуманитарни работници беше обявена от ръководената от ислямистките талибани администрация на 24 декември. Тя последва забрана, наложена по-рано миналия месец, жените да посещават университети. Момичетата бяха спрени от училище още през март.

Очаква се заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс да посети Афганистан през следващите седмици, за да се срещне с представители на талибаните.

Най-малко четири големи световни хуманитарни групи преустановиха дейността си, защото казаха, че не могат да изпълняват програмите си без жени служители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html