понеделник, 29 април 2024 г.

В Австрия очакват поевтиняване на имотите и спад в търсенето с над 11%

Местни брокери прогнозират ръст на инвестициите в жилища за даване под наем.
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

В Австрия очакват поевтиняване на имотите, съобщава ежедневникът „Курир“, цитиран от БТА. Една от причините за намаления интерес за придобиване на недвижимости е високата инфлация.

Трудностите във финансирането, изпитвани преди всичко от от средната класа австрийци, ще промени пазара за недвижими имоти, прогнозират 600 анкетирани експерти от една от посредническите агенции в страната. Това ще промени значително редица параметри в сравнение с 2022 година. Според тях търсенето ще спадне с 11,2% в сравнение с 2022 г., като същевременно предлагането ще се увеличи със 7,6 на сто. Това не е причина за безпокойство, тъй като през последните две години разликата между търсене и предлагане беше голяма, коментират експертите.

Според прогнозата цените също ще тръгнат надолу. Специалистите очакват спад за цялата страна и всички видове недвижими имоти от средно 6,8%, който се колебае в зависимост от региона и вида недвижим имот. Ценовата тенденция при жилищните имоти за първи път е към понижение след 2015 г.

Прогнозите на австрийските брокери са за най-чувствителен спад на търсенето от почти 10% в средния ценови сегмент. Във високия то ще е малко по-ниско – 9,5 процента. Най-малък се очаква да бъде спадът при евтините имоти –– само 4,6 процента. Предвижда се неголям спад от 3,4% и в търсенето и на особено луксозни жилища.

Друга е тенденцията при наемните жилищни обекти. Интересът в този сегмент нараства, особено за жилища в централните градски райони и в крайградските райони. Изводът на експертите е, че тези тенденции ще повишат отново интереса към закупуване на жилища като инвестиция.

Инфлацията в Австрия, макар и намаляваща, се е задържала в последното тримесечие на 2022 г. на високо равнище, става ясно от съобщение на статистическата служба на страната „Статистик Аустрия“. През декември тя е била 10,2% на годишна база, през ноември – 10,6%, а през октомври 11%.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html