неделя, 28 април 2024 г.

При над три пътувания с банкова карта в градския транспорт в София следващите са безплатни

От 1 януари се пътува по нов начин с градския транспорт в София. Много хора обаче бяха извън столицата за празниците или просто не пътуваха до работните си места. С първите работни дни дойдоха и първите недоразумения, недоволства и въпроси. От Столична община неколкократно обясниха, че в първия месец ще имат толеранс и няма да глобяват недоразбралите.

Какви са билетите?

30 плюс – билет, позволяващ прикачвания в първите 30 мин. (30+) за 1,60 лв. При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство. Ако вече сте валидирал в новото превозно средство и 30-те минути изтекат, билетът или картата се считат за редовни.

60 плюс – билет, позволяващ пътуване с прекачвания в първите 60 мин. (60+) за 1,20 лв. При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство.

При плащане с банкова карта в превозното средство си купуваме билет 30+ и когато я валидираме в първия половин час не ни тегли пари. Тоест, плащаме само веднъж, а с второто валидиране удостоверяваме, че сме редовни.

При използване на банкова карта първите две пътувания за деня се таксуват по 1,60 лв., третото – по 1,40 лв., а всяко следващо е безплатно.

Задължително става и валидирането и на месечните и годишната карта за всички линии. Ако не го направим, глобата е 3 лв. При валидиране трябва да извадим картата от портмонето, ако имаме и банкова карта, защото може да ни изтегли, предупреждават от ЦГМ.

Новите карти

Запазват се тези за ученици и студенти: Учениците могат да използват карта на преференциална цена от 200 лв. за година

Младежи до 26 години: Младежите до 26 ненавършени години, независимо дали те работят, не работят или учат, могат да ползват „Младежка карта“. Годишна е, с преференциална цена от 250 лева

Родител в отпуск с дете до 2 години: Предложена е карта, която могат да използват родителите в отпуск по майчинство с деца до 2 години и тя е на цена 10 лв. за месец

Докторанти: Докторантите ще могат да използват абонамент за всички линии за 35 лв. на месец

От 1 януари не се продават талони по 12 лв. за 10 пътувания и не се зареждат карти за метрото на същата цена за едно пътуване – 1,20 лв. Който има талончета от хартиена билети, може да ги използва до 1 март, а заредените карти за 10 пътувания в метрото – до 31 март.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html