понеделник, 29 април 2024 г.

ЕС и ООН дават 15,5 млн. долара за малките фермери в Украйна

Снимка: БГНЕС

Селските домакинства, дребните фермери и малките селскостопански предприятия ще се възползват от проект на стойност 15,5 милиона американски долара, финансиран от Европейския съюз (ЕС) и изпълняван от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) за подпомагане на функционирането, укрепването и засилването на веригите за създаване на стойност в селското, рибното и горското стопанство и адаптирането им към военновременните условия, пише в съобщение на ФАО, цитирано от БТА.

Проектът ще се съсредоточи върху подпомагането на производителите в Лвовска, Ивано-Франкивска, Закарпатска и части от Чернивецка област със съответни безвъзмездни средства за инвестиции във фермите и веригата за създаване на стойност, съчетани с разширяване и консултантска подкрепа.

„Средствата на ЕС за този проект на ФАО имат за цел да възстановят или засилят функционалността на селскостопанските вериги за стойност отпреди войната. Това е необходимо, за да се отговори на нуждите от храна на местното и разселеното население на запад и да се отговори на продоволствената несигурност на други места в страната в непосредствен и краткосрочен план. Проектът ще бъде от решаващо значение за предотвратяване на хранителна криза през 2023 г.“, казва Кристиан Бен Хел, мениджър сектор „Земеделие“ в представителството на ЕС в Украйна.

Ситуацията с продоволствената сигурност в Украйна се влоши бързо след избухването на войната на 24 февруари 2022 г., което причини широко унищожаване на култури, селскостопанска и друга гражданска инфраструктура и наруши веригите за доставки и стойността.

Неотдавнашната национална оценка на ФАО за въздействието на войната върху селското стопанство и селските домакинства разкрива, че всеки четвърти от 5200 анкетирани е намалил или спрял селскостопанското производство поради войната. Чрез този финансиран от ЕС проект, който първоначално започна през февруари 2021 г. с подготвителна фаза, но след това беше спрян поради войната, за да бъде преназначен и да отговори на настоящите нужди, през март-май 2022 г. беше предоставена спешна земеделска подкрепа на над 6000 селски домакинства. Тази помощ покрива спешните нужди на населението от селскостопански материали, парични средства, зеленчукови семена и посадъчен материал от картофи, за да продължи производството на храни за потребление на домакинствата.

„Свидетелствата на хората и семействата, които срещнах по време на моите посещения в новите достъпни райони, потвърждават спешната нужда от незабавна подкрепа за възстановяване на капацитета на техните домакинства и избягване на зависимостта от хуманитарна помощ. В същото време е наложително правителството да е подкрепено в усилията си за развитие на селскостопанския сектор и за укрепване и разнообразяване на веригите за създаване на стойност“, посочи Пиер Вотие, ръководител на офиса на ФАО в Украйна.

Тъй като войната продължава, участниците на пазара, включително голям брой домакинства и семейни ферми, индивидуални производители, малки компании, търговци и преработватели, изпитват трудности при достъпа до суровини, финанси и инвестиции в подкрепа на непрекъснатостта и разширяването на операциите. Основните трудности, които се очакват през следващите няколко месеца по отношение както на дейностите по растениевъдство, така и на животновъдство, са ниски ползи от продажбата на продукти, ограничен достъп до торове или пестициди и гориво или електричество за захранване на оборудване.

„Въпреки че необходимата аналитична работа беше завършена преди войната, нейната ескалация промени програмната среда и преформулира приоритетните нужди на участниците в хранително-вкусовия сектор“, заяви Хана Антонюк, ръководител на проекта във ФАО Украйна. Тя обясни, че проектът има за цел да предостави навременна подкрепа на земеделски производители и малки земеделски предприятия със спешно необходим достъп до финанси, технически и бизнес съвети за развитие и пазарна информация. „По време на война тези инвестиции са необходими, за да се осигури дейността на земеделските производители, да се подпомогне адаптирането им към променящата се среда и да се положат основите за устойчив растеж“, допълни Антонюк.

Програмата за инвестиционна подкрепа ще бъде стартирана чрез Държавния аграрен регистър на Украйна и от март 2023 г. съвпадащите субсидии ще бъдат предоставени на допустими земеделски производители и земеделски предприятия.

Безвъзмездни средства в диапазона от 1000 до 25 000 долара ще бъдат изплатени в украинска гривни по преобладаващия обменен курс и от бенефициентите ще се изисква да направят съответна вноска за финансиране на предложената инвестиция. Конкретни критерии за допустимост и подбор, както и процедурни и административни изисквания за подаване на заявление ще бъдат публикувани чрез рекламна кампания, която се очаква да започне скоро.

Освен това проектът има за цел да подпомогне Националната академия на аграрните науки за опазване на уникална национална колекция от растителни генетични ресурси, която е със световно значение по обем и разнообразие на генетичен материал. Проектът ще осигури и защити колекциите от украински растителни генетични ресурси, като ги премести на безопасно място за съхранение и ще подобри базата данни на колекциите с модерна ИТ поддръжка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html