понеделник, 29 април 2024 г.

Стойчо Стойчев: Президентът иска избори, иначе щеше да връчва мандат на ДБ

Политологът Стойчо Стойчев коментира връчването на втория мандат от президента: „“Продължаваме промяната“ трябва наистина да покажат някакво политическо съзряване на този етап. Но целият разговор дотук пропуска ключовия играч – президентът, който организира целия този процес и въпросът е накъде го води – към реализация на мандат или към предсрочни избори“, заяви той в Нова телевизия.

„Ако той се стремеше към реализация на мандат, то тогава нямаше да отлага връчването на мандатите. Още в първите дни след изборите като се е видяло кой с колко депутати разполага, е станало ясно, че кабинет няма да има. И ако искаше президента да реализира третия мандат, нямаше защо да се бави втория. Всичко щеше да стане много по-бързо и днес да връчва третия мандат на ДБ, защото това е най-добрия вариант“, посочи той.

„Така че цялото това бавене е свързано с това, че президентът иска предсрочни избори през март. Колкото по-далеч са изборите от зимата, толкова по-добре за управляващото статукво. А в момента управляващото статукво се казва Румен Радев, тъй като той управлява самостоятелно от доста време“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html