понеделник, 29 април 2024 г.

Иво Инджов: Може би трябва да минат 3-4 години за по-устойчиво управление

Намираме се в политически цикъл, който започна с протестите през 2020 година. Мина със смяна на властта през 2021 година, след това беше излъчено едно правителство, което започна промяната. Сега се намираме в безвремие. Спекулира се за президентските правомощия. Предстоят местни избори. Може би трябва да минат 3-4 години, за да се нормализират нещата и да се появи партия или мнозинство, което да е по-устойчиво и има възможност за по-стабилно и по-дълго управление“.  Това каза пред БНР политологът и преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет доц. Иво Инджов.

Според него ГЕРБ, и ДПС демонстрират, че не виждат смисъл да се прави правителство с втория мандат, а всяка политическа сила с шанс да състави правителство полага усилия, за да избегне последващи обвинения за тикане на страната към предсрочни избори.

Неговата прогноза е за известни шансове за съставяне на правителство с третия мандат, но с уговорката за много условности, които ще минират един такъв кабинет.

„Ако президентът връчи мандата на „Демократична България“, ще изглежда, че го връчва на войнолюбци. Ако мандатът отиде при „Български възход“, тогава огънят ще бъде насочен към президента – защо го дава на партията с най-малко опит, ще тръгнат спекулации за президентски режим. Има логика мандатът да отиде и при БСП. Тогава как ДБ ще подкрепи мандат на БСП? И ГЕРБ също. Тук също има много подводни камъни. ДПС продължава да е стигматизирана партия. На ход е президентът“, допълни доц. Инджов пред националното радио.

По думите му през тази година няма да се създаде ниша за нови политически субекти на национално ниво, но има възможност за засилено участие на граждански формации, платформи, отделни личности в местните избори.

Политологът подчерта, че е по-добре да се отиде на предсрочни избори, да има засилена политическа конфронтация, отколкото безпринципни правителства.

„Политиката трябва да слезе при хората, за да ги мотивира да гласуват. Върховенство на правото е много хубаво, членство в Шенген е отлично, помощ за Украйна – също, реформа на прокуратурата – добре, но вижте какво става по пътищата. Войната по пътищата отразява агресията в българското общество. Феодални порядки в много населени места, включително и в софийски квартали. Местни бабаити се протежират от полицията на много места. Здравеопазване – болници, които са търговски дружества и не дават качествен продукт. Ами социалните неравенства“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html