понеделник, 29 април 2024 г.

Японският император Нарухито направи първото си новогодишно поздравление от две години

Японският император Нарухито и семейството му помахаха днес от балкона на Императорския дворец на множеството, събрало се по случай Нова година, съобщи Асошиейтед прес.

Това е първото публично новогодишно поздравление от две години насам, след като новогодишните празненства бяха отменени по време на пандемията от ковид. През последните две години японският император отправяше видеопослания по случай Нова година.

Нарухито, придружен от съпругата си, императрица Масако, и от дъщеря им, принцеса Аико, отправи молитви за щастието на хората и за световен мир.

Това е първото публично поздравление за Нова година от принцеса Аико, която навърши 21 години през декември. В Япония се навършва пълнолетие на 20-годишна възраст, което е и условие за допускане до някои събития, на които присъства императорското семейство, отбелязва АП.

До Нарухито днес бяха и бившият император Акихито, който абдикира в полза на сина си през 2019 г., и съпругата му, императрица Мичико.

Нарухито отбеляза, че последните няколко години са били изпълнени с трудности, причинени от пандемията.

„Това сигурно са били трудни времена за много от вас“, каза той на събралите се пред двореца хора, много от които размахваха японски знаменца.

Само хора, които са кандидатствали и са били предварително одобрени, бяха допуснати на територията на Императорския дворец, тъй като заради ковид в Япония остават в сила ограничения за събирането на големи множества.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html