неделя, 28 април 2024 г.

„Булгаргаз“ подписва стратегически договор с турската държавна компания „Боташ“

На 3 януари в Гранитна зала на Министерския съвет ще бъде подписано споразумение, чрез което „Булгаргаз“ ще получи достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания BOTAŞ, („Боташ“), съобщава правителственият пресцентър.

Споразумението се сключва за срок от 13 години. Документът ще бъде подписан от ръководствата на ‘Булгаргаз“ и „Боташ“ в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

След подписването премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция, посочват още от правителствената пресслужба.

Също утре и президентът Румен Радев ще се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез, посочват от прессекретарята на държавния глава.

Срещата е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември миналата година. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция, в това число доставка на природен газ и нови партньорства, ще са сред темите на разговора утре на „Дондуков“ 2.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html