понеделник, 29 април 2024 г.

Евродепутатът Илхан Кючюк: И Швеция е скептична към нас, може да останем извън Шенген

„На мен ми се иска тази година да е малко по-спокойна в национален план, за да може страната много успешно да успява да защитава своите външнополитически приоритети. Разделена нация, която води разделена външна политика с разнопосочни сигнали, идващи от политическия елит, не е в състояние да стои сериозно на международната сцена. Има нужда от мир и спокойствие. Не може да продължава това политическо противопоставяне и създаване на допълнителни разделителни линии в българското общество“, заяви пред БНР евродепутатът Илхан Кючюк.

Според евродепутата има опасност да ни разделят от Румъния и ние отново да останем отвън.
„С едно такова разделение ние ще останем в най-незначимата периферия на ЕС. За това сме си виновни ние. Политиците бяхме поставени пред огромния тест – дали можем да обединим усилия, да надмогнем своето вътрешнополитическо боричкане и да потърсим консенсус, така че страната ни да тръгне по посока на по-голяма интеграция в рамките на съюза“.

Швеция, която поема председателството на ЕС, гледа по-скептично към нас, посочи Кючюк. Според него трябва да потърсим диалог с тези държави и да възстановим доверието.

„Ако продължава всеки да налага своя дневен ред чрез инструмента на ветото, ЕС няма да продължи да съществува и функционира по същия начин – това ще бъде един раздробен Съюз, в който всеки ще налага своя диктат чрез политическия инструмент на ветото“, отбеляза той.

„Майката на всички кризи не е в икономическите показатели, защото в това отношение ние стоим в средата на класацията, майката на всички кризи е политическата. Докато не развържем този политически възел, ние се превръщаме в стигматизирана страна. Цената не я плаща политическият елит, а я плащат българските граждани“, подчерта Илхан Кючюк. Той е категоричен, че националното разбирателство води към външнополитически успехи.

Има и хубаво, и лошо в нашите отношения със Северна Македония, посочи евродепутатът.  „Този въпрос е европейски. Пътят е труден и ще отнеме време“, посочи той и добави: „Голямата цел е двата народа да се разбират по-добре – няма лесен и бърз път“, каза Кючюк.

По думите му трябва да покажем, че двата народа да вървят заедно по пътя към ЕС:
„Иска ми се да се даде шанс на процеса. Иска ми се да се разбираме по-добре. България няма интерес от изкуствени граници, границите трябва да бъдат свалени и ЕС дава най-добрата перспектива за това“, допълни той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html