понеделник, 29 април 2024 г.

Лула да Силва встъпи в длъжност като президент на Бразилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Луиз Инасио Лула да Силва встъпи днес в длъжност като президент на Бразилия, предадоха световните агенции. За Лула да Силва, който е представител на бразилската левица, това ще бъде трети президентски мандат.

Лула, който беше президент по време на два последователни мандата от 2003 до 2010 г., победи през октомври досегашния президент Жаир Болсонаро, който е представител на крайната десница. По този начин Бразилия прави политически завой наляво, отбелязва Ройтерс.

В речта си пред Конгреса, след като официално пое управлението на най-голямата държава в Латинска Америка, левият политик заяви, че демокрацията е истинският победител на президентския вот през октомври, когато той отстрани Болсонаро при най-напрегнатите избори от едно поколение насам.

Болсонаро, който в петък отпътува от Бразилия за САЩ след като отказа да признае поражението си, отправи необосновани твърдения за изборни слабости, с което предизвика бурно движение на отричащите изборните резултати.

А първото нещо, което ще направи президентът Лула да Силва е да се поклони пред тленните останки на Краля на футбола Пеле. Бразилия се прощава днес със своя идол.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html