неделя, 5 май 2024 г.

Христо Мермерски ходи пеша на училище по пет километра

„Баща ми си отиде от старост! Не боледуваше, беше голям късметлия“, разказа синът на проф. Христо Мермерски – Йонко, който живее в САЩ. Професорът беше добре, затова новината за кончината му изненада близките му. Самият Йонко дни преди това отлита за Щатите и все още не може да повярва, че преди седмица е била последната среща с татко му. А връзката между двамата беше изключително силна, пише в. “Галерия”.

Христо Мермерски бил най-малкото дете в семейството. „На този изтърсак Господ дава сили и устрем да ходи пеша 5 км всеки ден на училище в съседното село. За да събере финансов ресурс и да следва, изтърсакът постъпва във военно училище в Хасково, защото то е единственият безплатен вариант за учене и развитие“, пише Йонко.

Приживе професор Мермерски си спомняше за своето детство: „Аз съм от Оряховския край, селото носи името на Христо Ботев. То е единственото село в околността, където няма черква. Разказват, че както решили в един момент да я построят, нали село без черква не може, така в следващия момент се сетили какво изповядва поетът в стихотворението „Моята молитва“. Думите на Христо Ботев накарали хората от селото да се откажат да строят черква. И се появил такъв случай – едно дете се загубило и като го питат хората откъде е, то им отговорило: от това село, дето няма черква! Ето, така се появяват легендите…“

Бъдещият професор израснал в учителско семейство. Баща му често казвал, че „няма човек, който да е сгрешил и после да не си е платил за това. В природата има нещо, което наказва лошия!“ .

„Като дете тези думи ми се виждаха смешни, но след години разбрах какво е искал да каже. ..Като малък са ме лекували с мед, чай от лайка или липа. Дядо ми и баща ми приготвяха разтвор от прополис за гърло. Гледаха кошери – дядо ми е имал 250 кошера, баща ми – 50, аз също имам, но по-малко. От тях съм научил, че ако човек отиде потен до кошера, пчелата ще го ужили. Къщата ни беше пълна с продукти от мед. Никога няма да забравя посещението на един военен лекар вкъщи, който препоръча за майка ми лечение с ужилване от пчела по лявата ръка всеки ден – тя имаше проблеми със сърцето. А фактът че тя се излекува, ме накара да надникна в тайните на природата и да открия какъв лечител е тя.“

Професор Мермерски обичаше да се връща в миналото, от което черпеше сили и мъдрост. Бил буйно момче, живеел в семейство без лишения. Майка му била уравновесен човек, а учениците на баща му се обръщали към него с „учителю“. Спомня си, че по време на пости поповете яли свинско и този факт не развил религиозни чувства у него. „Но не това ме разколеба. Избрах за бог Слънцето – дава светлина, здраве, живот. Където и да отида, то винаги е с мен. То лекува, но и разболява… Ние сме трима братя – двамата са по-кадърни от мен, но аз съм изтърсакът! Бях декламатор в училище – и сега ако трябва, мога да издекламирам „Епопеята“ на Иван Вазов. Когато вървя по улицата и няма какво да правя, тихичко си декламирам нещо. Стиховете ми звучат като симфония“, казваше професорът.

После момчето от село завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Бил е зам.-министър на земеделието и председател на Селскостопанската академия. Специализирал е в Илинойския университет – САЩ, работил е като зам. генерален директор на „Агропромкомплект“.

Бил е съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българската мисия във Вашингтон. Българите обаче ще го помнят с десетките книги за здравословното хранене. Самият проф. Мермерски изпробваше различни комбинации на билки и билколечение, създаде не един и два продукта с превъзходно качество. Проф. Мермерски вярваше, че чистата храна лекува: чесънът действа като антибиотик, фасулът сваля кръвното и холестерола, прополисът е уникален, унищожава вируси, орехът е безценен за мозъка.

В свое интервю преди години разказа, че е събрал 18 хил. здравословни рецепти от цял свят – природата е изключително щедра и е престъпление, че не я използваме.

„Краставицата предпазва от 15 болести. Същото е и с подправките – магданоза, девесила, целината. Шопската салата сама по себе си е уникална рецепта. Особено с повече сирене – съдържа много калций и е доказан афродизиак“, разказа той. За здраве и дълъг живот той съветваше хората да сложат в кофичка кисело мляко лъжичка мед, 30-40 г смлени орехи, пектин, канела и 30-40 капки прополис.

Както и да се хранят с проста, натурална храна, като плодовете и зеленчуците трябва да заемат 40-60% от нея, защото унищожават канцерогените в началната фаза на развитието им.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html