понеделник, 6 май 2024 г.

Почина легендарната журналистка барбара Уолтърс – първата жена водеща на новини

На 93-годишна възраст в Ню Йорк почина журналистката Барбара Уолтърс, една от най-популярните телевизионни водещи, проправила път на жените да работят като журналисти в Телевизията.

След като завършва колеж в Ню Йорк през 50-те години на миналия век, Барбара Уолтърс става публицист и телевизионен сценарист, преди да получи място в предаването „Днес“ на Ен Би Си (NBC) през 1961 г. Става първата жена, водеща шоу, след това магазинно предаване в най-гледаното време.

Нашумява с това, че дръзва да задава лични въпроси на официални лица и знаменитости. Прави интервюта с президенти, крале, филмови звезди ,терористи и министър-председатели и проправя пътя на жените в тв журналистика в САЩ.

През 1999 година около 74 милиона зрители гледат интервюто ѝ с Моника Люински за аферата ѝ с тогавашния президент Бил Клинтън.

Барбара Уолтърс интервюира всеки президент и първа дама на САЩ от Никсън до Обама, както и президента Доналд Тръмп и Мелания Тръмп, преди да влязат в Белия дом.

През 2001 г. е удостоена с восъчен портрет в Музея на Мадам Тюсо в Ню Йорк, а през 2007 г. получава звезда на холивудската Алея на славата. Носител на 12 награди „Еми“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html