понеделник, 6 май 2024 г.

Почина бившият папа Бенедикт

На 95-годишна възраст почина бившият папа Бенедикт Шестнадесети. „С прискърбие ви съобщаваме, че бившият папа Бенедикт Шестнадесети почина днес в 09:34 ч.“, заяви говорител на Ватикана.

Още в сряда папа Франциск призова вярващите да се молят за бившия папа Бенедикт, тъй като той е много болен.

Тялото на покойния папа ще бъде изложено в понеделник в базиликата „Свети Петър“, където вярващите ще могат да се сбогуват с него, заяви Светият престол, цитиран от Ройтерс.

Германският кардинал и теолог Йозеф Ратцингер се възкачи на папския престол през 2005 г. след смъртта на своя предшественик Йоан Павел II, приемайки името Бенедикт XVI.

Той беше папа по-малко от осем години. През 2013 г. стана първият, който абдикира след Григорий Дванадесети през 1415 г., отбелязва Би Би Си.

Бенедикт, който по това време беше на 85 години, обясни решението си с липсата на сила да управлява Римокатолическата църква.

Той живя през последните години в статута на папа емеритус в пенсия в сградата на бивш манастир на територията на Ватикана. Периодично бе посещаван от сегашния папа Франциск, към когото, по негово собствено признание, изпитваше голяма обич и дълбоко уважение

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html