неделя, 5 май 2024 г.

Журналист от Кипър съди Турция в Страсбург

Шенер Левент
Снимка: CYPRIOTS.ORG

74-годишният журналист Шенер Левент от непризнатата Кипърска турска република е завел дело срещу Турция в Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ). Той е издател и главен редактор на вестник „Аврупа“ (Европа).

Шенер Левент се обръща към съда заради нарушаване от Турция на свободата му на изразяване съгласно Европейската конвенция за правата на човека и заради „правен тормоз“, който Анкара извършва от години със заведените срещу него и вестника му съдебни дела, се казва в публикация в изданието.

Като нарушение на европейската конвенция е посочено и осъждането на Левент през април тази година от съд в Анкара за обида на турския президент Ердоган, след като по същите обвинения той е оправдан по-рано от кипърски турски съд. Присъдата му от 1 година затвор бе заменена от глоба от 9000 лири, която Левент не е платил, съобщи той.

В момента има 7 висящи дела срещу 74-годишния журналист в съдилища на кипърските турци и още 3 в съдилища в Турция. Тяхната цел е да бъдат заглушени „Аврупа“ и самият Шенер Левент заради подкрепата си за обединен Кипър, подчертава вестникът.

Шенер Левент е удостоен с наградата на Европейския парламент „Европейски гражданин на 2018 г.“. Той е и в „черния списък“ на кипърски турци, на които е забранено да влизат в Турция.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html