събота, 4 май 2024 г.

Белодробната болница във Варна отново работи

 

Белодробната болница във Варна възобновява отново приема пациенти, съобщиха от бТВ. До решението се стигна след провелата се по-рано тази седмица среща между екипа на здравното министерство, областната управа на Варна и директора на лечебното заведение.

Общинските съветници във Варна взеха решение да отпуснат до 1 млн. лв. за погасяване на задълженията на белодробната болница, съобщиха днес от Министерство на здравеопазването. Средствата се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение към електроразпределително дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала.

Протест на медиците от Белодробната болница във Варна

Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им възнаграждения за последните 10 месеца, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си.

Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено, а тези пациенти, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани.

Болните ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области.

В рамките на срещата в Министерството на здравеопазването бяха обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за пациентите, лекувани в белодробната болница във Варна.

Беше взето решение още в началото на 2023 г. структурата на СБАЛПФЗ-Варна да бъде оптимизирана, с цел недопускането на натрупване на нови задължения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html