неделя, 5 май 2024 г.

Столичната община трябва да плати 100 000 лева за мъж, убит от паднало дърво

Снимка: БГНЕС

Столичната община е осъдена да плати обезщетение от 100 000 лева на майката на 41-годишния Цветан Цветанов, който преди 7 години беше убит от паднало дърво в Борисовата градина.

Мъжът загина на 23 октомври 2015 г, когато по обяд се разхождаше по алея в парка, близо до бул. „Драган Цанков“ и беше ударен от падащо напречно на алеята дърво. По случая започна разследване, което така и не установи виновни за инцидента. Досъдебното производство е било прекратено за последно предни 2 години, но тогава съдът е отменил постановлението на градската прокуратура, въпреки че е било подкрепено и от заключение на експертиза на 7 вещи лица, като до момента не е известно какъв е изходът му, пише Lex.bg.

Майката на Цветанов обаче е завела иск за обезщетение от 100 000 лева срещу общината по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, по чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градският съд е установил, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. „Драган Цанков“.

Съдът е приел и заключение на съдебно-лесотехническа експертиза, според което причина за падналото дърво са загнилите му корени и това представлявало непредвидимо събитие. Вещото лице обяснило, че кореновото гниене е характерно за дърветата от вида Американски червен дъб, когато растат на тежки глинести почви върху терени без добро водооттичане, каквито са условията в този район от Борисовата градина. Освен че гниела, кореновата система на падналото дърво била много слаба и не можела да гарантира устойчивост, което според експерта е характерно за повечето дървета парка и това се дължи на факта, че те „не са били прореждани през отминалите етапи на живота си и са се развивали при липса на растежен простор“. Вещото лице е разяснило, че падането на дървета с изгнили корени се случва при ветровито време или след единичен порив на вятъра, какъвто често може да се появи дори и при тихо време. Падането ставало за няколко секунди и било съпроводено от остри звуци.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html