неделя, 5 май 2024 г.

По-малко ток са изгорили по Коледа абонатите в Югоизточна България

Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

По-малко ток са изгорили тази Коледа абонатите в Югоизточна България спрямо за същия период на миналата година. Това сочат оперативните данни на диспечерския център на Електроразпределение Юг (част от EVN).

От 24 декември до 28 декември 2022 г. клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното дружество са консумирали общо 135 114 мегаватчаса електроенергия. Тези данни са по-ниски от стойностите за същия период на 2021 г., когато са изразходвани 140 915 мегаватчаса.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 24 декември 2022 г., когато е достигнал 1 532 мегавата.

Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална, уточняват от ерепето. От там напомнят, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

използва ли се в имота електроенергия за отопление

външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

брой помещения в жилището, които се отопляват

състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки

вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html