неделя, 5 май 2024 г.

Любинка Няголова отказала да съобщи, че няма режим на тока

Снимка: Информационна агенция ПИК

Една от емблематичните говорителки на БНТ, обучила стотици млади журналисти на правоговор Любинка Нягулова си отиде на 83 години, месец след кончината на друга тв икона Анахид Тачева, пише в. “Галерия”. Няма българин, който да не помни излъчването и гласа на Любинка от времето, когато телевизията у нас е само една, а водещите са по-обичани от певци и актьори.

През 70-те и 80-те години на миналия век Люси, както я наричат колеги и близки, влиза в домовете като говорител на новините в „По света и у нас“ или в обедната емисия. Кариерата й на говорителка тръгва от БНР, където работи 4 години. За телевизията се явява на конкурс, след като току-що е завършила Ориенталистика в Софийския университет Изпитването е в четири тура, всеки вторник. На него се явяват стотици кандидати. Когато отиват на конкурса, им дават да четат текстове от уводни статии на „Литературен фронт“ и „Народна култура“. На последния тур им дават политически коментар, от който тя признава, че нищо не разбира. Когато се прибира вкъщи с мисълта, че нищо няма да излезе от тази работа и баща й е категоричен, че няма да я приемат, най-малкото защото дъщеря му не чете вестници. За изненада на родителите си и на самата нея обаче тя е  една от избраните.

Тя е от първите говорители на телевизията и всички те идват от радиото -Веселина Александрова, Мария Янакиева, Никола Филипов, Георги Ламбрев, Даниел Илиев. Поканата тя получава по времето, когато Леда Милева оглавява телевизията. Разбира, че е станала популярна, когато започват да я спират по улиците. По това време 8 души съобщават новините в цяла България. Хората ги питат какво ли не.

В професионалната си кариера й се случва да откаже да прочете новина и това се случва през студения януари на 1995 г. Тогава трябва да каже, че няма режим на тока, а в същото време електричеството спирало непрекъснато. Целият екип, който е на работа, се съгласява с нея. Звъннали на генералния директор Стефан Тихчев да му съобщят, че Няголова отказва да прочета новината. Тихчев идва в БНТ и се свързва с ръководството на  БСП, която управлява в този момент. След това управляващите свикват съвещание и обявяват, че има режим на тока.

Най-неприятният момент в кариерата й е, когато бившият шеф на БНТ Асен Агов решава да освободи всички говорители заедно с още почти 1000 души, работещи в телевизията. Колегите й той просто уволнява с телеграми.

През последните повече от 2 десетилетия тя се беше посветила на уроците по правоговор и през нейната школа са минали почти всички актуални тв водещи. Първо преподава в Софийския университет, после обучава в своя дом.

Някои от звездните ѝ ученици не крият, че дължат блестящите си кариери на своята менторка. Сред тях е и бившият шеф на новините по Би Ти Ви Венелин Петков. Сред нейните ученици са Радина Червенова, Милена Милотинова, Весела Смилец и др.

В личен план бившата говорителка в последните години се радваше на малката Далия. Момиченцето е дете на нейната племенница Любина, която е артистична натура и се изявява като сватбен фотограф. Последният допир на Нягулова с телевизията майка бе по времената, когато Вяра Анкова заемаше директорското място на „Сан Стефано“ 29. Тогава Люси бе избрана за председател на Обществения съвет на националната медия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html