неделя, 5 май 2024 г.

Китайските болници и погребални агенции са претоварени заради новата ковид вълна

Снимка:ЕПА/БГНЕС

Китайските болници и погребални агенции са „изключително натоварени“ заради нарастващата вълна от COVID-19. Съмненията относно официалните данни накараха някои държави да обмислят нови правила за пътуване на китайски посетители, предаде Ройтерс.

При внезапна промяна на политиката Китай този месец започна премахването на най-строгия в света COVID режим на блокиране и масово тестване. Премахването на ограниченията, което дойде след широко разпространени протести срещу мерките, означава, че COVID се разпространява до голяма степен неконтролирано и вероятно заразява милиони хора на ден, според някои международни здравни експерти.

COVID се възражда там, откъдето тръгна: 37 млн. души заразени за 1 ден в Китай

Китай, който се стреми да третира вируса като ендемичен, отмени правилата за COVID и остави здравната си система претоварена.

Властите съобщиха за три нови смъртни случая, свързани с COVID във вторник, спрямо един в понеделник – цифри, които са в противоречие с това, което отчитат погребалните бюра. Персоналът на Huaxi, голяма болница в югозападния град Чънду, заяви, че е „изключително претоварен“ с пациенти с COVID-19.

„Работя тази работа от 30 години и това е най-натоварената седмица, която някога съм имал“, каза шофьор на линейка. Дълги опашки от чакащи болни се изви пред клиниката, отбелязва Ройтерс. Повечето от пристигналите с линейки са получили кислород.

„Почти всички пациенти са с COVID“, каза служител на аптеката в спешното отделение. Болницата няма запаси от специфични лекарства за COVID и може да осигури лекарства само за симптоми като кашлица.

Паркингите около погребален дом – един от най-големите в Чънду, също са пълни. Погребалните шествия са постоянни, докато от крематориума се извива дим. „Сега трябва да правим това около 200 пъти на ден“, каза един погребален работник. „Толкова сме заети, че дори нямаме време да ядем. Преди хората бяха около 30-50 на ден.

Китай заяви, че официално отчита само смъртните случаи на пациенти с COVID, причинени от пневмония и дихателна недостатъчност. Властите ще спрат да поставят под карантина пристигащите пътници от 8 януари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html