понеделник, 6 май 2024 г.

Треньорът на волейболните национали: Само с млади или само с опитни трудно се постигат резултати

Пламен Константинов
Снимка: БГНЕС

Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов мисли само за краткосрочните цели пред тима, както и за трите предстоящи турнира през 2023 година. Пред „трикольорите“ предстои участие в Лига на нациите, на Европейско първенство и олимпийска квалификация, споделя той в ефира на БНР.

„Винаги е било нещо специално. Искам да има добра игра, да радваме хората и да върнем доверието към отбора. Трябва да има повече търпение и с малко подкрепа, може би ще разкрием нашия потенциал“, заяви Константинов на първата си пресконференция след завръщането си начело на България. Специалистът говори за настоящата ситуация в мъжкия национален отбор.

„Никога не съм очаквал подходящия момент (за националния отбор). Това е едно голямо предизвикателство. Тимът показа спад в последните години, в резултатите и в ранглистата. Това е един нормален процес за всички отбори. Има добри поколения и след това спадове. Сменят се генерациите. Опитните не се знае в какво състояние ще бъдат след 4-5 месеца. Няма гаранция, че всички те ще участват в това тежко лято, което предстои. Някои от тях вече са потвърдили, че ще играят. Трябва ни микс между рутина, опит и спокойствие. Само с млади или само с опитни трудно се постигат резултати. Споделил съм това с федерацията. В момента трябва да се мисли в краткосрочен план – да се вземе максималното с оглед нашите възможности. Сега сме в предолимпийска година. Когато мине – трябва да се отвори нова страница и да се види кои ще могат да участват в следващия цикъл. По-младите нямат това отношение към националния отбор, което имаха по-старите поколения. Основният проблем е, че не си харесваме държавата, а очакваме да има някакъв патриотичен дух в хората, играещи за националния отбор. Идва моментът, в който се вижда, че те са немотивирани. Те могат да намерят вдъхновение, ако всички са класни състезатели и има качествен състав, който може да спечели нещо. Пълните зали също са мотивация“, смята треньорът.

„В нашата група на световно ниво е Словения. Това е топ отбор на света, не само на Европа. Украйна също е сериозен състав и тежък противник. Не смятам, че групата ни е слаба. Испания и Финландия трябва да са преодолими съперници. Вече няма лесни съперници. Може да победиш само при максимална концентрация. Нашата група е втората по сила на това Европейско първенство“, категоричен е Пламен Константинов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html