неделя, 5 май 2024 г.

Във военен санаториум настаняват деца пострадали от войната в Украйна

Децата пристигнаха днес на граничния пункт при Русе.
Снимка: БГНЕС

Във военен санаториум в Рибарица настаняват 80 деца пострадали от войната в Украйна. Те днес пристигнаха с автобус на ГКПП „Дунав мост“ при Русе. Малчуганите са от социално уязвими семейства и се нуждаят от психологическо възстановяване. Планирано е да бъдат настанени във военния санаториум в село Рибарица, област Ловеч, съобщи на граничния пункт председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Най-малкото е на пет години, а най-голямото – на 16 години.

Децата бяха посрещнати в предварителния приемателен пункт на „Дунав мост“ от представители на различни институции – от областната дирекция на МВР, община Русе, БЧК, дирекция „Социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Държавна агенция за бежанците и Спешна помощ. На място имаше и представители на сдружение „Еквилибриум“.

Директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Русе Детелина Матева обясни, че част от децата са сираци или родителите им са на фронта. Други са били ранени при обстрел, като са лекувани в Украйна, а останалите са получили психически травми при безогледните атаки на руснаците срещу граждански обекти. Децата основно са от Херсон, Харков, от Донецка, Луганска и Днепропетровска области.

Мариана Тошева обясни, че на граничния пункт децата ще бъдат регистрирани и ще получат временна закрила. „Идеята е децата да се успокоят от преживяното, като в Рибарица ще се прецени спрямо нуждите и възрастта им какво ще е най-добро за тях“, каза поясни тя и допълни, че настанените украински граждани с временна закрила по програмата за хуманитарно подпомагане у нас са 9740. За тях държавата е осигурила подслон и изхранване. По думите й украинските граждани с временна закрила в страната са общо около 51 000, като половината от тях са деца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html