неделя, 5 май 2024 г.

Русия се страхува да не загуби съвсем пазара си на газ в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се страхува да не загуби съвсем пазара си на газ в Европа. Това става ясно от изявлението на руския вицепремиер Александър Новак за готовността на Москва да възобнови доставките на газ по тръбопровода Ямал-Европа, съобщи БТА. Тръбата минава през Беларус и Полша.

„Европейският пазар остава актуален, тъй като дефицитът на газ продължава, а ние имаме възможност да възобновим доставките. Например неизползван остава тръбопроводът Ямал-Европа, който беше спрян по политически причини“, отбеляза Новак. Той подчерта, че в момента на пълна мощност работи „Турски поток“ и че по украинския маршрут се доставят на Европа по 42 млн. куб. м газ на денонощие – което е около една трета от договорените обеми.

Потоците по газопровода Ямал-Европа обикновено текат на запад, но от декември 2021 г. те до голяма степен бяха обърнати, след като Полша спря да купува газ от Русия и реши да разчита на синьо гориво от германските газохранилища, отбелязва Ройтерс. През май Варшава прекрати споразумението си за доставки с Москва, след като преди това отхвърли искането й да плаща за газа в рубли. Руският доставчик „Газпром“ отговори като спря доставките за Полша и добави, че повече няма да бъде в състояние да пренася синьо гориво през територията й, след като Москва наложи санкции на компанията, притежаваща полския участък от газопровода Ямал-Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html