неделя, 5 май 2024 г.

Греяното вино триумфира по Коледа

Снимка: cookpad.com/

От Римската империя, през Дикенс, та до родната софра то носи празнична атмосфера греяното вино е задължителен елемент от празничните изненади по Коледа. Тази популярна за зимния сезон напитка е част и от европейските Коледни базари, и от старателно подготвяните български трапези. Освен че създава настроение и сгрява, тя е и доста полезна в студеното време.

Във Великобритания и в Германия греяното вино е изключително търсено точно в дните около Рождество. Предлага се както в заведенията, така и на открито по площадите, където обикновено се изграждат павилиони за празниците. В Германия то се нарича глювайн или глинтвайн – „пламтящо вино“. Първите сведения за атрактивната напитка приготвена от топло червено вино и подправки, датират от Римската империя. Римляните създали свое винопроизводство, което разпространили при експанзията си в Европа. Легионите пренесли виното и съпътстващите го рецепти при дългите завоевателни походи до областите около реките Рейн, Дунав и чак до границата на Шотландия. Така и топлото питие постепенно станало част от европейската винена култура.

Една стара рецепта за греяно вино е била много популярна във Викторианска Англия по Коледа и дори се появява в новелата на Чарлз Дикенс „Коледна песен“. Тя е известна с главния си герой Скрудж, но ценителите откриват в нея напитка с името „Smoking Bishop“ – „Пушещият епископ“. Тя се приготвяла от порт, червено вино, лимони или портокали, захар и подправки.

Снимка: liveberlin.ru

Цитрусовите плодове се изпичали докато придобият златист цвят и тогава всички продукти се добавяли и заедно се подгрявали. Името на греяното вино идва от формата на традиционната купа, в която то се приготвяло. Тя приличала на епископска митра.

Българската традиция в подгряване на вино пък датира от столетия. Всеки, който си прави домашно винце, си приготвя и греяно, когато падне снегът. Рецептите са най-разнообразни, според различните предпочитания и вкусове, но винаги присъства червено вино, а не бяло или розе.

В нашенските рецепти към виното се добавят мед, ядки и плодове. Подправките могат да бъдат канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил и ванилия. Плодовете, които се добавят към ароматната напитка, са ябълки, лимони и портокали. За още по-приятен вкус може да се добавят орехи и стафиди.

Сервира се горещо, но може и топло. Подходящи видове червени вина за ароматната напитка са портвайн и бордо, но става и с най-обикновени червени вина. Важно при приготвянето е да не нагрявате виното до повече от 80 градуса, за да не кипне. Ако това се случи, то ще изгуби своите вкусови качества и полезни свойства.

В някои рецепти за греяно вино се добавя и вода, която предварително се кипва с подправките, като се добавят и мед или захар.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html