неделя, 5 май 2024 г.

Най-вълшебните коледни базари в Европа

Copenhagen, Denmark – December 14, 2015: Chain carousel and christmas illumination in Tivoli Gardens. Tivoli Gardens is a famous amusement park and pleasure garden; it is the most-visited theme park in Scandinavia.

 

Марина Стоев за в. „Галерия“

Колкото и коледните базари в Европа тази година да са по-скромни заради енергийната криза и климатичните промени, коледният дух се усеща. Хората си искат Рождество Христово и не могат да си представят, че политиците ще ги лишат от празничния дух и забавленията. Вярно е, че на много места премахват сезонните ледени пързалки, а светлините са включени за по-кратко време, но въпреки това може да се каже, че Дядо Коледа победи.

Вече са отворени традиционните базари във Франция и Германия, в много градове като Париж те ще замръкват часове по-рано от обикновеното. Въпреки това местните политици заявиха, че все пак ще предложат някакъв вид празничен дух, за да повдигнат мрачното настроение на фона на войната в Украйна и нарастващите разходи за живот.

Грейнаха светлинки на елхите по улици и молове и празничната треска завладя всичко живо, макар и по-умерено. Вълненията с какви подаръци да зарадваме любимите ни хора, как да украсим дома за коледното или новогодишно парти, станаха съвсем актуални. Затова много фирми предлагат изгодни пътувания за най-популярните места за шопинг  в Европа, където хем можете да откриете по-нестандартни подаръци на изгодни цени, хем да се насладите на празничната атмосфера. Самолетните билети точно преди Рождество Христово не са много евтини, но мнозина вече си подаряват един хубав предколеден уикенд.

Влюбената в Коледа Виена винаги изниква като първи вариант за подобно пътуване. По улиците ухае на ябълки и канела, лее се греяно вино и отвсякъде дебнат изкушения. Празничната украса на града почти няма равна и затова той е най-предпочитан по това време на годината. Базарът на площада пред кметството е изпълнен с настроение, подсилвано от уличните музиканти. Ако сте с деца, те ще останат очаровани от възможността да пояздят пони, да се повозят на миниатюрно влакче или да вземат участие в уъркшоповете за печене на сладки и правене на коледни подаръци. Чудесен вариант е и да се насладите на някои от коледните концерти в града.

Да отскочим до съседите в Букурещ също е чудесен и достъпен вариант. Градът освен забележителностите, които си заслужава да разгледате – Палатата на парламента, Триумфалната арка, Музея на селото, предлага и коледен базар по подобие на западноевропейските.

Зимната приказка Будапеща пък има един от малкото коледни базари в Европа, които продължават и след Нова година. Оттук жителите и гостите на унгарската столица зареждат шкафовете си с вкусни коледни сладкиши и се стоплят с чаша греяно вино. Будапеща наистина е като коледна приказка. Украсите са сред най-добрите в Европа, а старинната архитектура допълва магията. Добър подарък оттук е типичното токайско вино, наричано „вино на кралете, вино на вината“.

Сред най-известните сувенири пък е херендската керамика, която се произвежда още от 1828 г. Красивите ръчно нарисувани и оцветени вази, чинии и порцелан са високо ценени. Магазинът на фабриката е на площад „Надор“ (Nádor). Наблизо е и най-известната сладкарница на града.

 

Старият град на Прага няма равен по красота и там е хубаво да отидете по което и да е време на годината. Коледни базари има навсякъде, но този в сърцето на стария град е най-предпочитан. Там се издига и вълшебната коледна елха, на която ще можете да се наслаждавате, докато пиете поредната бира или греяно вино наоколо.

Германските базари също очакват туристите. Да опитате джинджифилови курабийки, щолен и захаросани ябълки можете и в прекрасния Мюнхен. Най-популярното място да го направите, като същевременно избирате на открито и закрито различни ръчно направени подаръци и украси, е площадката, на която малко по-рано се провежда прочутият Октоберфест. Много приятни са и базарите на главния площад – „Мариенплац“, както и по-малките в някои от музеите и галериите на града.

Вкуснотии по саксонски рецепти, които не са за изпускане, предлага най-старият в Германия и навярно в Европа коледен базар в Дрезден. Той се прави от 1434 г. на централния площад в града – „Алтмаркт“. Там се предлага местният щолен, наречен хефещрицел, а в града има толкова интересни събития, че ще се чудите кое по-напред да изберете.

Германски градове като Регенсбург, Мюнхен и Бамберг, където коледните базари са магнит за туристите – вече съкратиха часовете, в които ще има осветление. В Бремен, където коледното осветление обикновено е включено от края на октомври до края на февруари, тази година ще работи от 20 ноември до 31 януари. В Дюселдорф светлините ще бъдат включени пет часа на ден вместо 15.

Много германски градове изобщо избягват ледените пързалки – Бад Нойенар, тежко засегнат от наводнението през лятото на 2021 г., ще има първия си коледен базар след бедствието, като ще има пързалка за ролери.

Около шоколадовия музей на „Линд“ в Кьолн също има коледни базари, но най-впечатляващият в града е около Кьолнската катедрала. Сергиите там са толкова много и предлагат такова изобилие от интересни сувенири, че един уикенд едва ли ще ви стигне да изберете какво да си вземете.

Като говорим за шоколад обаче, няма как да пропуснем Белгия, където ръчно правените бонбони нямат равни. Ако искате да съчетаете удоволствието от вкуса му с омагьосващите средновековни площади, на които се лее прекрасна белгийска бира, то поемайте към Брюж – Северната Венеция наричан така заради каналите в града, където Коледата също е на особена почит. В белгийския град, съхранил фламандската живопис, има и прекрасна ледена пързалка, на която можете да се забавлявате. Добър подарък са характерните изящни дантели.

Неизбежно е да минете и през Брюксел, където разположеният на великолепния Гранд плац базар е в шатри, пълни с различни изкушения.

Ледена пързалка предлага и коледният базар в околностите на прелестните Градини на Тиволи в Копенхаген, които по това време са празнично украсени. Датчаните задължително ще ви почерпят и с оризовия пудинг на феите, който се приготвя с бадеми.

Сред най-старите базари в Европа е и този в Страсбург, който датира от началото на XVI век и е считан за един от най-пищните. Намира се в близост до готическата катедрала в града и e отрупан с всевъзможни джунджурии. Градът е известен като френската „столица на Коледа“. Нововъведенията там също са в ход. Всички светлини са LED с ниска консумация, тази година броят им е намален и няма да светят едновременно. Освен това ще се използват чаши за многократна употреба за греяното вино.

Западният френски град Тур ще замени популярната открита коледна ледена пързалка с пързалка за ролери. Поддържането на достатъчно студена пързалка е струвало на частния оператор 15 хил. евро за електричество през 2020 г. и 7500 евро миналата година, след като размерът й е бил намален. Отклонение от нормалното е да има открита ледена пързалка, когато температурата тук по Коледа е 10 – 15 градуса от няколко години насам.

Изключително уютен по Коледа е холандският Маастрихт със своите обли улички, старинни площади и вековна история. По време на коледния базар улиците на града се превръщат в разноцветен панаир, който усмихва малки и големи.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html