понеделник, 29 април 2024 г.

Може ли да ограничим Фейсбук да ни следи

Снимка: Архив

Сигурно често правите констатацията и задавате въпроса: „Следи ли ме Фейсбук?“. Ами да – следи ви, и то непрекъснато. Това не е новина, следи ви не само на страниците си, но и навсякъде в интернет. Пипалата на социалната мрежа достигат други уебсайтове и услуги, приложения, които използвате на телефона си, а и до места, които реално посещавате извън виртуалния свят – особено ако решите да се отбележите чрез снимка, пише сп. Wired. Фейсбук дори наблюдава следи и създава профили на хора, които нямат регистрация за нито една от услугите на компанията. За щастие, има начин да ограничите количеството данни, които социалната мрежа събира за вас.

Гигантът твърди, че използва данните ви, за да ви показва реклами  и да запази сигурността ви – например, ако някой влезе в акаунта ви от страна, в която не се намирате. Но и всички правителства, които искат да ви държат под контрол, твърдят, че го правят в името на вашата защита. Освен това трябва да имате предвид, че Фейсбук не е компания, която има благонадеждна история по отношение данните на потребителите. Дори без да се взима предвид как самата компания ги използва, в няколко случая тя е била достатъчно безотговорна в споделянето им с трети страни.

Фейсбук притежава WhatsApp и Инстаграм, откъдето също събира данни. Най-добрият начин да ограничите събираната информация е да изтриете регистрациите си от трите услуги, но има и други възможности.

Ако искате да използвате Фейсбук, то вие давате разрешение социалната мрежа да запазва всяка ваша стъпка: откъде качвате снимки, с кого си пишете, в какви групи членувате. Тази данни се използват предимно за реклами, които са по-подходящи за вас и интересите ви, което от своя страна носи повече приходи на гиганта. Не може да спрете Фейсбук да събира тази информация – това е сделката, на която се съгласявате, когато се регистрирате в социалната мрежа. Но може да ограничите как тя засяга рекламите, които виждате, като посетите страницата „Вашите предпочитания за реклами“ /Adpreferences. Като отворите „Вашите интереси“/Yourinterests, получавате обща представа какво Фейсбук смята, че харесвате.

Под „Вашата информация“ може да видите по какво социалната мрежа се ориентира за вас: дали сте във връзка, какво работите, къде сте учили и други. Ако не искате тази информация да бъде споделяна и използвана от рекламодателите, изключете тази възможност.

В „Настройки за реклами“ може да направите още промени. Оттук може да контролирате дали Фейсбук да споделя данни с маркетинг партньорите си.

Ако не искате, изберете опцията „не е разрешено“. Тези настройки не намаляват броя на рекламите, които виждате във Фейсбук, нито пък трият информацията, която компанията вече има за вас. Те просто спират рекламодателите да насочват реклами към вас. Така, ако сте щастливо женени, може изведнъж да започнете да виждате реклами за сайтове за запознанства. Но Фейсбук все още знае, че сте женени.

Пипалата на Фейсбук далеч надхвърлят самата социална мрежа. Тя има партньорства с редица маркетинг компании и мрежи за реклами, така че действията ви на други сайтове се вливат в данните от профила ви в социалната мрежа.

Тази практика е широко критикувана, така че наскоро Фейсбук предостави възможност да бъде ограничена, но тя все още не е достъпна за всички потребители. И все още не засяга това колко данни събира Фейсбук за вас, а просто къса връзката между това какво правите в социалната мрежа и извън нея. Така, ако търсите обувки в интернет, няма да започнете да получавате реклами за тях във Фейсбук.

Може да проверите дали тази възможност е достигнала до вас, като отидете на „Вашата информация“ и после „Дейност извън Фейсбук“. Там може да видите каква информация е споделена, да я изтриете, изтеглите и т.н.

Навярно се питате как компаниите ви предлагат толкова точни реклами. Тази активност извън Фейсбук се следи, без значение дали имате регистрация в социалната мрежа или не. Инструменти като Фейсбук Пиксел (Pixel) позволяват на сайтовете и е-търговците да получават тази информация за посетителите си. Може да спрете използването й, като отидете на сайта YourAdChoices и изберете OptOut.

Ограничете следенето чрез опциите, които браузърът ви дава. Може да използвате и добавки като Ghostery или PrivacyBadger, както и Facebook Container. Те отделят страниците на социалната мрежа от останалите, които браузвате, както и ограничават следенето от Фейсбук в другите страници.

Голяма част от споменатото важи и за мобилните приложения. Ако ги имате на своя телефон, социалната мрежа записва от коя Wi-Fi мрежа се свързвате с интернет  какви приложения имате на телефона и други. В настройките на телефона може да ограничите част от достъпа на Фейсбук до местоположението ви, вашите контакти, микрофона, камерата и други. Лошата новина е, че дори да изключите местоположението, Фейсбук пак си записва откъде влизате чрез IP адреса ви. Ако сте решили да не изтривате акаунтите си, ограничете активността си: не се отбелязвайте на различни локации, не се тагвайте в снимки, не си правете тестове от типа „Кой герой на Disney сте?“.

Информацията в профила ви трябва да е ограничена до минимум. Помислете си добре дали изобщо има нужда да споделяте нещо. На телефона може да използвате Фейсбук през браузъра, а не чрез приложението. Социалната мрежа получава и доста данни за вас от приложенията, в които влизате чрез регистрацията си във Фейсбук. Затова е по-добре да създавате отделни регистрации или да използвате Signinwith Apple, ако сте с iPhone.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html