неделя, 5 май 2024 г.

Витлеем – най-коледният град в света

Снимка: БГНЕС

Марина Стоева за в. „Галерия“

Най-привлекателното място за християните по Рождество Христово е Витлеем, родното място на Спасителя. Всяка година, за да коленичат пред Витлеемската звезда, която отбелязва появата му, се стичат вярващи от цял свят. На колене застават дори и протестантите, чиято традиция по принцип отхвърля поклонението пред икони.

Хиляди християни се събират още призори на площад „Мангер“ – в превод „ясла“, пред базиликата „Рождество Христово“, изградена над пещерата, където е роден Исус. Допреди 2-3 години тя беше под егидата на ЮНЕСКО, но бе изключена от списъка на застрашените паметници след приключилите реставрации на покрива, фасадите, мозайките и вратите.

Витлеем, чието име означава Дома на хляба, е само на 18 км от Ерусалим. В древността е малко и неизвестно селище с плодородна земя, на която отглеждали лозя и маслинови дръвчета. Обитавано е от земеделци и пастири, а в околностите му цар Давид пасял овцете си.

На около километър от града е разположено селцето Бейт Сахур. Именно там, на Полето на пастирите, Ангелът се явява на овчарите, за да им съобщи за раждането на Исус: „И рече им Ангелът: не бойте се: ето благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец, повит лежащ в ясли. И внезапно се яви с Ангела многобройно войнство небесно, което хвалеше Бога и казваше: Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“ (Лука 2:10-14).

Още от най-древни времена пещерата, в която се намират пастирите в момента на благовестието, е място за поклонение. През IV век по инициатива на византийския император Константин и неговата майка императрица Елена над пещерата е построен първият храм „Рождество Христово“. Някога

14-лъчната звезда в него, която бележи точното мястона което се ражда Иисус, е позлатена и богато украсена със скъпоценни камъни. Над нея висят 16 лампи, а зад тях са поставени православни икони. Точно над звездата е мраморният престол, където божествени литургии могат да служат единствено православни свещеници. В пещерата се намират и мраморни отломки от яслите, в които Богородица полага Младенеца. Вътрешната им част – пет дъсчици от маслиново дърво, през VII век са пренесени в „Санта Мария Маджоре“ в Рим.

Църквата е частично разрушена по време на бунта на самаряните през VI век. Възстановена е в сегашния си вид и по предишния си образ пред 565 г. от император Юстиниан I, а кръстоносците я дострояват през XII век. Отвън тя изглежда като крепост. Входът й е висок едва 1,20 метра и широк 80 см, за да не могат да влизат на кон през него нашествениците, а и за да „сторват поклон“ вярващите на влизане.

Базиликата е единственият православен храм в Палестина, който остава неразрушен в продължение на 14 века.

Няколко века оцелява дори без покритие, защото турците използват за отливане на куршуми оловото от покрива му. Възстановен е едва през XIX век.

През годините църквата многократно сменя притежателите си, а днес тя се управлява съвместно от Гръцката православна, Римокатолическата и Арменската апостолическа църква.

Любопитен факт е, че Кримската война през 1853 г. избухва именно заради храма „Рождество Христово“. Католиците подкупват турските власти да им предоставят контрола над храма. Тогава руският цар обявява война на Турция, за да предотврати предаването и да запази правата на православната църква.

Главното място за поклонение в религиозната обител е пещерата Рождество Христово.

Поклонниците имат няколко секунди за молитва тъй като потокът на хора е безкраен. През 1846 г. е открадната и сребърната звезда и сега туристите виждат нейна реплика, направена през XIX век.

Вдясно от храма се намира „млечната пещера“ – в нея Богородица е кърмила младенеца и разпръснала капки от свещеното си мляко. Друга версия на преданието гласи, че тук се е крило светото семейство, преди да избяга в Египет. Капка от кръвта на Дева Мария паднала на пода и го обагрила в бяло – заради светостта на Божията майка. За параклиса се вярва, че помага на жени, които не могат да заченат.

Единствената мюсюлманска забележителност във Витлеем е джамията „Омар“. Поучителен факт е, че земята, върху която е построена през 1860 г., е подарена от гръцката православна църква.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html