неделя, 5 май 2024 г.

Явор Божанков: По-скоро няма да има правителство

Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Явор Божанков прогнозира, че вероятността да се утвърди кабинет от сегашния парламент е минимално. По-скоро няма да има правителство, въпреки че „на някои хора много им се иска да влязат в каквато и да е коалиция“, смята бившият народен представител от БСП.

„Така променени, изборните правила вещаят истинска катастрофа. Изборният закон определя доверието във всеки следващ парламент, адоверието в момента е в критично ниска точка, добави той. „Тук не говорим за смесен вот. Това е хартия на квадрат. Грешките ще са безброй, безчет. Не говорим за възможността за манипулация, за злонамерени действия. Имаше някакъв резон хората да имат право на избор. При първите гласувания възрастни хора се затрудняваха с машините. Но тук стана нещо съвсем друго – стигна се до пълно обезсмисляне на машинния вот“, изтъкна той.

6 години полагахме труд да извадим партията от стигмата „статукво“, платихме висока цена и „тези 6 години труд отлетяха с едно гласуване“, коментира Явор Божанков в ефира на БНР. Няколко партии, които движат това мнозинство, което движи Изборния кодекс, отказват да изслушат представител на ЦИК, което е показателно, отбеляза още Божанков.

Според него промените в Изборния кодекс се правят с хоризонт местните избори и „ГЕРБ ще спечелят най-много от това“. По думите му обикновените социалисти не мечтаят ГЕРБ да се върне на власт с промени в Изборния кодекс, подкрепени от БСП. По думите му червената партия ще гласува за отхвърляне на президентското вето.

По въпроса за еврозоната БСП има разписано изключително професионално мотивирано решение, но „когато въпросът стигна до зала БСП каза – приемаме еврото – да, но не сега“, обясни Божанков. Това за него било „голяма изненада“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html