събота, 4 май 2024 г.

Инфлацията в Япония на 40-годишен връх

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в Япония най-висока за последните над 40 години. Цените са се повишили през ноември с най-бърз темп от 1981 г., предаде АФП. Основните потребителски разходи за пресни храни, са се покачили с 3,7% миналия месец в сравнение с година по-рано, показват данни, публикувани от министерството на вътрешните работи.

Инфлацията в Япония е доста под високите нива, които предизвикаха безпокойство в Съединените щати, Великобритания и другаде по света, но далеч надхвърля дългосрочната цел на Японската централна банка от 2,0%. Дори като се изключат пресните храни и енергията, индексът на потребителските цени е нараснал с 2,8 на сто.

„Въпреки че е ниска според международните стандарти, инфлацията в Япония от три до четири процента е достатъчно висока, за да се почувствате некомфортно при стагнация в растежа на заплатите“, посочва Сара Тан, икономист в „Мудис аналитикс“.

Коя Миямае, старши икономист в „Нико секюритис“ очаква в близко време цените да продължават да растат.

Повечето анализатори очакват покачването на цените в Япония да достигне своя връх около края на годината или началото на 2023 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html