неделя, 5 май 2024 г.

Заради ветото на президента днес отново в НС ще решават за машинното гласуване

Снимка: БГНЕС

Обсъжданията на ветото на президента на Изборния кодекс днес в НС отново ще решават за машинното гласуване. В последното за тази година заседание на Народното събрание депутатите ще обсъждат дали да приемат доводите на Румен Радев и дали окончателно няма да остане само хартиената бюлетина.

Изборният кодекс беше върнат за ново обсъждане, след като президентът Румен Радев наложи вето върху част от неговите разпоредби.В мотивите си държавният глава посочи, че поправките не гарантират равенството на избирателите пред закона, тайната на техния вот и оптималното организиране на изборния процес зад граница. Миналата седмица Комисията по правни въпроси отхвърли президентското вето с крехко мнозинство от 12 срещу 11 гласа.

Поправките в Изборния кодекс беше приет в началото на декември след дълги заседания и остри дебати. Връщането на хартиената бюлетина и в секциите с над 300 избиратели беше една от най-конфликтните промени.

Днес депутатите ще приемат окончателно и последните параграфи на бюджета, с които действието на тазгодишния се удължава за 2023-та. Ще бъдат обсъдени предложенията за промени при преизчисляването на пенсиите, изплащането на болничните и заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал.

Парламентарен контрол няма да има, той беше изместен и проведен в извънредното заседание във вторник.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html