неделя, 5 май 2024 г.

Габровски взе вицета на Герджиков и Станишев

Съставът на кабинета предложен от проф. Габровски предизвика много отрицателни реакции в обществото.
СНИМКА: БГНЕС

Министрите от проектокабинета на проф. Габровски наистина не са партийни фигури от ГЕРБ, както беше предварително обявено. Но повечето от тях по една или по друга линия са обвързани лично с Бойко Борисов, показа проучване на „Галерия“.

Кандидатът за вицепремиер Меглена Плугчиева отдавна е надхвърлила лявата си ориентация. В средите на БСП още преди 15 години тя беше сочена за една от най-близките до Бойко Борисов, който в качеството си на премиер не я върна от посланически пост, а напротив – след Германия тя представяше страната ни в Швейцария и в Черна гора. За нея бившите й съпартийци твърдят, че е близка и до ДПС поради професионалните си ангажименти като зам.-министър на земеделието и горите в правителството на Сакскобургготски. Тя е сред най-запознатите с дървения бизнес, защото още в далечните 1990-1995 г. е началник на отдел „Международни отношения и сътрудничество“ в несъществуващия вече Комитет по горите. Опитът й като вицепремиер по европейските фондове при Станишев  я прави твърде ценна за човек като Борисов. Габровски я взема за вице по климатичните политики и министър на околната среда и водите. Стари дипломати твърдят, че начална скорост в дипломацията е получила от факта, че само тя знаела немски във висшите среди на БСП, а и успешно си пуснала слух за близко приятелство с Ерих Хонекер.

Другият вицепремиер на проф. Габровски, взет за работа с европарите, е Малина Крумова. Тя беше назначена за служебен вицепремиер по еврофондовете в правителството на Огнян Герджиков през януари 2017 г. От май същата година, като зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство на Марин Райков, тя отговаряше за водния сектор и непрекъснато обещаваше да започне ремонтът на яз. Бели Искър. Съоръжението се смята за опасно от години, защото трябва да бъде ремонтирана външната част на стената му. Язовирът и досега се пълни само наполовина, което крие рискове от безводие за доста селища по поречието на Искър.

През 2017 г. е била заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. През 2019 г. е назначена за председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Васил Грудев пък, колкото и да отбягва публичност, е скандално известен като патерица на Борисов, назначен от него в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Когато ГЕРБ падна от власт през пролетта на миналата година, служебният земеделски министър проф. Христо Бозуков освети сериозни проблеми в ДФЗ, наричайки го„държава в държавата“. Установено е забавяне на близо 1000 проекта с от 3 до 30 месеца над законно установените срокове. В публикация от Narod.bg от септември м. г. се споменава, че по времето на Грудев е имало схеми за подкупи с отчисление към най-високите нива на ГЕРБ. „Изнудването става по следния начин – срещу определена сума, често до 50% от дадената от фонда, се обещава на даден фермер, че няма да бъде изтеглен за проверка на нивите му на място. При тегленето на имената на онези, които ще бъдат проверени на терен, за да се види дали изпълняват договора си с ДФЗ, се задават специални критерии в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), така щото определени имена на фермери, които са се „откупили“, да не бъдат проверявани“, твърди пострадал фермер. Тази схема продължава и до момента – фирма „Технологика“, която поддържа ИСАК, е под контрола на Васил Грудев и Свилен Костов. Грудев трябва да оглави Земеделското министерство за втори път, след като заемаше този пост в служебното правителство на Георги Близнашки.

Николай Павлов, посочен за енергиен министър, ни набута да внасяме по-малко количество евтин газ от Азербайджан по дългосрочния ни договор, въпреки възможността това да става през реверсивната връзка при Кулата/Сидирокастро. Това той направи в качеството си на шеф на „Булгаргаз“. При получаване на поредната доставка в „Булгаргаз“ винаги има остатъчни количества синьо гориво. По вътрешен регламент „рестото“ отива в резерва и се използва при нужда и със заповед на изпълнителния директор, в случая Николай Павлов. Само че той и тримата петролни влъхви на Баце – Николай Филипов – Ники Митничаря, Михаил Иванов – Мишо Булинса и сенчест бизнесмен, познат в ъндърграунда като Любо, продават този остатък на различни доставчици. Следата, по която вървят разследващите, е, че тримата играчи от обръча на Бойко осигуряват дистрибуцията, а шефът на държавната газова компания – стоката, пише Narod.bg. Николай Павлов е един от десетината, подали сигнали срещу Кирил Петков.

Интересна е и номинацията за министър на културата. Ириней Константинов никога не е крил симпатиите си към ГЕРБ, а и от 2008 г. ръководи Театър „София“, който е на издръжка на Столична община. Сградата на театъра е обект на грандиозен ремонт, който даде повод за сериозни критики: „Започналият ремонт на театър „София“ е незаконен, тъй като не е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и с Министерството на културата“. Това заявиха от института през лятото. Столична община пък отговори, че сградата не е част от защитената зона. Ириней Константинов пък се прочу и с това, че навършвайки 70 години, се появи съвсем гол на сцената в ролята на Развратника в едноименната пиеса на Ерик-Еманюел Шмит.

И други аватари на Борисов се виждат в кабинета „Габровски“. Владислав Горанов пробутва заместничката си Маринела Петрова за финансов министър, а Мартин Дановски, съветник на Томислав Дончев, е лансиран за министър на икономиката. Благородна е работила във вътрешна сигурност в МВР, когато бяха бити протестриращи. Скандалното видео беше разпространено и в Народното събрание. Според източници на „Галерия“ тя е сред хората, отговорни за оневиняването на провинилите се полицаи, била е и в отдела за жалбите.

С цел привличане на подкрепа отляво вероятно е издигнат за министър на туризма Мартин Захариев – зам.-председател на Националния борд по туризъм, бивш депутат от гражданската квота на БСП, издател на „Плейбой“, „Егоист“ и много други списания.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html