неделя, 5 май 2024 г.

Тристранката не постигна консенсус за промените в Наредбата за медицинската експертиза

Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна консенсус по проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза.

Председателят на тристранния съвет, вицепремиерът по социалните политики Лазар Лазаров каза, че ще се продължи с допълнителната работа по отразяването на предложенията на вносителя Министерството на здравеопазването, които то счете за необходими, така че предлаганата наредба да се прецизира.

Лазаров подчерта, че проектът на наредба е подкрепен от Националния съвет за хората с увреждания. Лазаров посочи, че с проекта на наредба се прави опит за отстраняване на неточности при определянето на вида и степента на увреждане, които в повечето случаи не отчитат поредица от съпътстващи заболявания. В предлагания проект се предвижда и много заболявания да бъдат определяни пожизнено, което ще създаде условия за облекчаване на работата както на лекарските комисии, така и на хората.

По думите на вицепремиера така ще отпадне задължението за преосвидетелстване при наличие на дефинитивни заболявания. Това е една от добавените стойности на проекта на наредба, коментира Лазаров.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България каза по време на дискусията, че медицинската експертиза у нас отдавна има нужда от фундаментални реформи, които са закъснели. По думите му България е единствената страна, която не е променила експертизата отпреди 35 години. „ТЕЛК-ът трябва да бъде закрит“, категоричен бе Велев.

Според него не може да правят експертиза пенсионирани лекари, тази дейност трябва да се извършва от водещи специалисти в съответните специалности. Експертизите не трябва да завършват с поставянето на равенство между процент увреждане и процент неработоспособност, защото няма равенство между едното и другото, отбеляза Велев. Сега експертизата завършва с констатацията „негоден“ и получаването на една неголяма пенсия, вместо с мерки за определяне на остатъчна работоспособност, необходимост от преквалификация, рехабилитация и интеграция на хората отново на пазара на труда, когато те имат остатъчна работоспособност за други позиции, длъжности и специалности. Затова не подкрепяме направените промени, те са козметични, а в някои случаи са и крачка назад вместо две напред, заяви Васил Велев.

Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров декларира подкрепа за предлагания проект на постановление. Ваня Григорова, икономическият съветник към другия голям синдикат в страната – Конфедерацията на труда „Подкрепа“, също подкрепи предложенията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html