неделя, 5 май 2024 г.

Отпуснаха още 10 млн. лв. за подготовката за приемане на еврото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отпуснати са още 10 млн. лв. за подготовката за приемане на еврото. Това става ясно постановление служебното правителство. Одобрените допълнителни разходи са по бюджета на Министерството на финансите за 2022 г., съобщиха от пресслужбата на МС.

Парите са за финансово обезпечаване на процеса по техническата подготовка за въвеждането на еврото в страната ни, както и на комуникационните дейности, свързани с този процес. Отпускането им е в контекста на изпълнението на решението на Народното събрание, прието на 27 октомври 2022 г., с което се задължава Министерският съвет, в координация с Българската народна банка, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. За целта следва да се извършат дейности, свързани с предварителната техническа подготовка на страната за гладкото и успешно преминаване от лева към евро, както и за информирането на обществеността за процеса на присъединяване към еврозоната.

На интернет страницата на финансовото могат да бъде открити Националния план за въвеждане на еврото, приет от МС през май, Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната, както и представяне за обществените нагласи за въвеждането на еврото в България и ползите от членството на страната ни в еврозоната.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html