събота, 4 май 2024 г.

Владислав Панев: Обработката на индустриален коноп ще съживи бедните региони в страната

Парламентарни комисии обсъждат проектопромени в Закона за контрол на наркотичните вещества, които да отворят пътя за инвестиции в тази сфера.

Законопроектът либерализира една индустрия, върху която има незаслужено стигма и ще съживи най-бедните региони в България. Това заяви пред БНР Владислав Панев от „Демократична България“, автор на единия от законопроектите. В предишното Народно събрание законопроектът е минал на комисия, но не е стигнало времето за разглеждането му в пленарна зала.

„Мнозинството в земеделска комисия и тогава, и сега беше огромно“, каза Панев.

„Става въпрос за коноп, който не е за пушене, а за индустриален коноп, който може да се използва в доста други сфери на икономиката“, подчерта той, мотивирайки легализирането на обработката на индустриален коноп.

В момента сеитбата и добивът на индустриален коноп са разрешени с лицензионен режим, но преработката не е, поясни Панев.

Той разказа, че предприемачите сеят конопа, после го изнасят масово в Румъния, „където са построили фабрики, съответно работните места, добавената стойност, данъците остават в Румъния“, а след това готовата продукция се връща в България и се продава в магазините – масла, хартия, текстил и т.н.

Земеделското и здравното министерство подкрепят законопроекта. Предстои между първо и второ четене да се реши кой ще осъществява контрола, уточни депутатът.

Пред националното радио Владислав Панев отбеляза, че става дума за изключително важна индустрия, а заявките от предприемачи са за инвестиции в най-бедните райони у нас, което може да спре обезлюдяването им.

Конопът е с висока добавена стойност. Неговият състав може да се използва за много индустрии пълноценно – и листата, и семената. Има дори понятие „конопени къщи“, обясни Панев.

След като при този утежнен лицензионен режим го правят редица предприемачи, значи си заслужава, допълни той и посочи, че предприемачите дори са съгласни да не получават земеделски субсидии, заради това, че сеят коноп, защото печалбата от конопа е по-голяма от субсидията на декар.

„Всички са наясно в парламента за какво става въпрос, само че някои плащат данък обществено мнение“, коментира още Владислав Панев. Според него „основният аргумент е – какво ще си кажат хората и някои жълти медии, които могат да изтълкуват, че се борим за легализация на марихуаната, което не е така“.

„Става въпрос за закон, който трябва да отпуши предприемаческата активност в държавата, независимо в чия полза. Лобистко е това, че една напълно нормална индустриална дейност досега е била забранена. Това е лобисткото. Това обслужва и хората, които се занимават с продажбата на марихуана“, каза още той.

„В последните седмици парламентът се занимава само с допълнителни бюджетни разходи и намаление на приходите, което ще отвори огромна дупка в държавните финанси. Конопът може да попълни част от този дефицит, който се отваря“, заяви Владислав Панев.

По думите му сега ние сме една от двете държави в ЕС, които „зорлем се лишаваме от тези приходи“.

Панев изрази очакване за „стотици милиони“ инвестиции, да бъдат отворени „хиляди работни места в най-бедните, обезлюдяващи се региони“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html