неделя, 5 май 2024 г.

Британски съд обяви за незаконна схемата за гражданите на ЕС на Острова

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Британски съд обяви за незаконна схемата за гражданите на ЕС на Острова, съобщи БНР. В решението на Върховния съд на Великобритания пише, че схемата нарушава споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. Надзорният орган за съблюдаване на правата на гражданите на ЕС твърди, че схемата може да лиши хората от права, ако те не се регистрират навреме. Съгласно схемата най-малко 2,2 милиона европейци в момента имат временен статут на уседналост. Това е ограничено право да живеят и работят във Великобритания и то изтича, ако те не кандидатстват отново за пълен статут на уседналост след 5 години.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че гражданите на ЕС са приятели с ясно осигурена протекция и ще оспорят решението на съда. От 2018 г. министерството задвижи двуспепенен процес за гражданите на ЕС, които искат да останат в Обединеното кралство.

Тази схема бе създадена, защото принципът на ЕС за свободата на движение означава, че много хора от блока никога не са се нуждаели от разрешение да бъдат в Обединеното кралство, съгласно имиграционните закони, които се прилагат в други части на света.

Независимият надзорен орган за правата на гражданите на ЕС след Брекзит оспори тези договорености във Върховния съд с аргумента, че министрите нарушават правните обещания, които са дали на ЕС. Посочва се, че огромен брой евроепйци могат да станат нелегални имигранти за една нощ, ако не кандидатстват навреме за втория етап. А това означава, че ще загубят правото си да живеят, работят или учат, както и достъпа си до здравни услуги.

Около 200 000 души, които са част от пилотния проект на схемата през 2018 година, трябва да се регистрират за пълен статут до август 2023 година. В противен случай ще загубят законните си права.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html