неделя, 5 май 2024 г.

Украинската армия вече използва български оръжия във войната с Русия

Снимка: БНР

Украинската армия вече използва български оръжия във войната с Русия. Това се посочва в публикация на сайта на неправителствения Украински военен център, цитирана от БНР

Публикацията посочва, че Териториалната отбрана на Украйна вече е получила българските противотанкови оръжия. Нейни части вече са провели обучение с тези оръжия. „Оръжието е предназначено за поразяване на танкове, самоходни артилерийски системи и други бронирани цели, както и за унищожаване на жива сила на противника“, се посочва в публикацията. За оръжията за поразяване на бронетанкова техника са прехвърлени и български 73-милиметрови снаряди и гориво. Сайтът пише, че производител на оръжията и боеприпасите са български оръжейни фирми. Но не уточнява по каква линия са стигнали до Украйна.

Преди време в медиите се появи информация за български протитанкови гранатомети СПГ-9, широко прилагани от украинските сили за „лов“ на руски танкове в степта. Те са снабдени с уреди за нощно виждане и използването им всявало ужас сред окупаторите. Украинците ги качват на джипове и им осигуряват висока мобилност.

От българското военно министерство уточниха, че изпращането на военна помощ ще стане само след като взетото от парламента в петък решение бъде обнародвано в „Държавен вестник“. Още в петък БСП призоваха президентът Румен Радев да наложи вето, а днес социалистите потвърдиха позицията си и посочиха, че ако не бъде наложено вето, ще се обърнат към Конституционния съд.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html