петък, 3 май 2024 г.

Продадоха на търг моторния кораб „Вера Су“

Съдът е под панамски флаг, превозващ над 3000 т азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Моторният кораб „Вера Су“, който през септември миналата година заседна край Калиакра успешно е продаден на търг, съобщиха от пресцентъра на транспортното министрество. Сделката е станала възможна едва след четвъртата процедура за наддаване, която Изпълнителната агенция „Морска администрация“ направи. В търга днес е участвала една компания – „Варса шипинг“ ООД, която е предложила да купи плавателния съд на обявената за начална цена – 276 000 долара без ДДС.

Компанията е българска и се занимава с ремонти и техническо обслужване на плавателни съдове. Купувачът е платил 10% от цената като депозит, подадените документи са проверени и съответстват на изискванията и критериите.По предварителна информация, новият собственик ще ремонтира авариралия кораб. Съдът е под панамски флаг, превозващ над 3000 тона азотни торове, заседна край защитената местност Яйлата на 20 септември 2021 г. Той бе изтеглен на 26 октомври. Товарът му бе свален с помощта на баржи, осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Разследването на инцидента бе поето от Окръжната прокуратура в Добрич. По-късно капитанът и вторият му помощник бяха привлечени към наказателна отговорност.

За операцията по изтеглянето на „Вера Су“ българската държава плати 2,8 милиона лева. Държавата обяви плавателния съд за продажба, за да покрие разходите за спасяване на екипажа и предотвратяването на екологична катастрофа в Черно море. Сметката показва, че почти 5 пъти по-малко са приходите от търга, отколкото разходите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html