събота, 27 април 2024 г.

Пореден руски олигарх загина след нещастен случай

Дмитрий Зеленов
Снимка: KM.RU

Пореден руски олигарх загина след нещастен случай. Eдин от най-известните строители от епохата на кмета на Москва Лужков (от 1992 до 2010 г.) – Дмитрий Зеленов си е отишъл от този свят при странни обстоятелства след падане по стълбите. Случаят е отпреди седмица, но за него се разбира чак сега.

52-годишният Дмитрий Зеленов е бил на гости на приятели в Антиб, Франция. След полунощ бившият милиардер излязъл навън, прилошало му на стълбите, паднал през парапета и си ударил главата. Това става на 9 декември. Руснакът е издъхнал в болница в Ница на 10 декември, без лекарите да успеят да го върнат в съзнание.

Зеленов създава през 1994 г. „Дон-строй“ заедно със съдружника си Максим Блажко. Компанията бързо става една от петте най-големи строителни компании в Москва, специализирана в луксозното строителство. В продължение на няколко години Зеленов попада в списъка с руски милиардери на Forbes, докато не идва кризата през 2008 година.

Тогава „Дон-строй“ изпада във финансови затруднения и невъзможност да погасява кредитите си. Държавната „Сбербанк“ изкупува контролния пакет акции, а малко по късно Блажко и Зеленов напускат компанията.

Зеленов започва да развива бизнес в разработката на софтуерни продукти, а Блажко става изпълнителен директор на местната авиолиния Nordstar.

В продължение на няколко години Зеленов попада в списъка с руски милиардери на Forbes. След кризата през 2008 г. обаче той и партньорът му бяха принудени да се откажат от компанията заради дългове.

Смъртта на Дмитрий Зеленов допълва дългия и мистериозен списък от подозрителни изчезвания на руски олигарси от началото на войната в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html