четвъртък, 28 март 2024 г.

Експерт: Хората с ниски доходи по-трудно изкарват до заплата и търсят бързи кредити

Все повече българи не могат да свързват двата края.
Снимка: БГНЕС

Повишение на потреблението, пълни заведения и много резервации за празниците- такава е равносметката в периода преди коледните и новогодишните празници, направена в ефира на БНР от кредитния консултант Тихомир Тошев. „На този черен петък похарчихме с 30 млн. лева повече, отколкото миналата година. По Коледа и Нова година също ще се похарчат доста повече пари. На другия полюс обаче са  хората с ниски доходи. Тези, които имат малко или никакви спестявания и ще изкарат една бедна Коледа. Инфлацията изяде голяма част от покупателната им способност.  Те са засегнати повече от инфлацията. Няма да могат да купят и това, което са можели през миналата година“,  смята той. Трябва да си направим бюджет за коледните и новогодишните разходи, посъветва кредитният консултант.

„Да не се забравят по-високите сметки през януари. Не е нужно да прекаляваме със скъпите покупки и подаръци“, поясни той.

По-добре е да не купуваме стоки на изплащане, защото има оскъпяване от 15 до 30% годишно, посъветва той. „Много хора, които имаха по-големи спестявания, решиха да ги спасят, когато започна войната в Украйна. Те излязоха на пазара на недвижими имоти, за да купуват. Това доведе до ръст в цените – с около 15% за първите 6 месеца. Другата причина, която мотивира покупката на жилища в България, е, че оставаме с едни от най-ниските лихви по ипотечните кредити в цяла Европа“, обясни той.

Засега кредитирането не е засегнато от процесите, които се случват около нас, посочи още кредитният консултант. „Тази година се поставя нов рекорд по отпуснати ипотечни и потребителски кредити от съществуването на кредитен пазар в България. Ръстовете са доста сериозни – с почти 28% при ипотечните и около 15% при потребителските. Ниските лихви са сред мотивиращите фактори. Очаквам интересът да се запази и през следващата година“

Тошев обясни, че има и ръст в търсенето на бързите кредити. „През последните 3 месеца  той е значителен. За хората с ниски доходи е все по-трудно да вържат бюджета си до следващата заплата. Проблемът е, че те забравиха колко скъп продукт е това. Много са тези, които изпадат в невъзможност да ги обслужват, когато изтеглят по-голяма сума. Има ръст и на лошите бързи кредити. Съветвам хората да не прекаляват. Суми над 500 лева не трябва да се теглят като бърз кредит“, съветва експертът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html