неделя, 5 май 2024 г.

В Брюксел днес ще обсъждат тавана на цените на газа

Европа догодина ще разчитав се повече на доставки на втечнен газ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС се събират днес в Брюксел на извънредна среща в опит да договорят таван на цената на газа, съобщават световните агенции. Опитът за договаряне на подобен таван миналата седмица се провали, след като няколко държави, сред които Германия, Нидерландия и Австрия, се противопоставиха с аргумента, че това би изкривило и нарушило пазара.

Лидерите на ЕС на срещата си на върха в края на миналата седмица изискаха проблемът да бъде решен до днес. Дискусиите се съсредоточават около предложението на Европейската комисия за таван на цената на едро на газа, търгуван през нидерландския хъб Те Те Еф (TTF), чиято цел е да открие пресечна точка в мненията на страните членки по въпроса. Решението трябва да бъде взето с консенсус, но може да се стигне и до квалифицирано мнозинство, ако повечето държави се обединят около възможен компромис, а само някои продължават да се противопоставят.

Потенциалният компромис се върти около налагането на по-нисък праг на тавана, съчетан с по-сериозни гаранции за сигурността на доставките и стабилността на финансовите пазари.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html