неделя, 5 май 2024 г.

Голям немски концерн прави нов завод за боеприпаси

Новият завод ще даде възможност за немско производство на 35-милиметрови снаряди за зенитната установка Gepard.
Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Германският производител Rheinmetall ще открие нов завод в страната за производство на оборудване за своите зенитни оръдия Gepard, съобщи компанията, след като Берн забрани на Германия да изпраща произведени в Швейцария боеприпаси Gepard в Украйна.

„Rheinmetall реши да открие нова производствена линия в Германия за среднокалибрени боеприпаси“, която ще включва „възможността за производство на 35-милиметрови боеприпаси за системата за противовъздушна отбрана Gepard“, се казва в изявление на компанията, изпратено до AFP. Съоръжението ще бъде завършено през януари 2023 г. и ще започне да произвежда боеприпаси от юни, добави Rheinmetall, без да уточнява къде ще се намира. Новата линия ще спомогне за „възстановяване на отбранителните способности на германската армия“ и за „запълване на пропуските, създадени от подкрепата за Украйна“, добави компанията.

Германия изпрати системи и боеприпаси Gepard на Украйна като част от пакета оръжия, които да помогнат на страната да отблъсне руското нашествие. Собственото производство на боеприпаси в Германия обаче е ограничено и по-рано тази година тя поиска от Берн разрешение да изпрати на Украйна 12 400 броя боеприпаси, произведени в Швейцария. Алпийската страна отказа с аргумента, че разрешаването на сделката би компрометирало нейния неутралитет.

Rheinmetall не споменава директно швейцарското вето, но заяви, че основната цел на новата производствена линия е „да направи доставките на боеприпаси в Германия отново независими от чуждестранни производствени обекти“. В по-общ план групата заяви, че има „отговорността да помогне на федералното правителство да възстанови необходимата отбранителна способност на армията“.

Нахлуването на Русия в Украйна отбеляза голям обрат в германската отбранителна политика, като канцлерът Олаф Шолц обяви фонд от 100 млрд. евро (106 млрд. долара) за модернизиране на армията, известна като Бундесвер.

През септември Шолц обеща да превърне армията на страната в „най-добре оборудваната“ в Европа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html