събота, 4 май 2024 г.

Денков: Все още има възможност за кабинет с втория мандат

Снимка: БГНЕС

Вероятността за кабинет с втория мандат не е висока, но все още има такава възможност. Това каза академик Николай Денков – кандидат за министър-председател на Продължаваме промяната, цитиран от БНР.

Асен Василев отговори на коментар на лидера на ГЕРБ, който по-рано днес каза, че той и академик Денков са на една възраст: „Винаги съм се стремял да бъда реалист. Това означава, че вероятността да имаме кабинет с втория мандат не е особено висока, но също така означава, че има все още такава възможност. Нашето усещане е,че все пак повечето партии не искат да отидат на избори. Ще говорим с всички, които са готови да участват в този процес. Аз съм сигурен, че ГЕРБ биха могли да се включат в него. БСП имаше някакви очаквания, коментари, свързани с техните политики. Колкото до Движението за права и свободи, ще видим какъв ще е техният подход. В момента не е много ясен. Предстои да видим в следващата седмица“. “Явно г-н Борисов не борави доста добре с числата, тъй като двамата ги дели поне един мандат”, каза Асен Василев.

От Продължаваме промяната проведоха общо събрание в Пловдив, на което са обсъдили подготовката си за следващите местни избори. Съпредседателят на партията Кирил Петков беше категоричен, че „Продължаваме промяната“ ще е е готова за местните избори. При номинациите за местния вот те ще работят в координация с ДБ и с местни коалиции. По думите на Кирил Петков във всички населени места ще е важно обединението на демократичните общности. Вече са избрани областни координатори, посочи на свой ред Асен Василев и допълни, че партията започва подготовка за местния вот.

„При бъдещ кабинет ще бъдем по-малко доверчиви и по-смели по подбора и раздялата с кадрите“, каза Василев. Кирил Петков допълни, че основната линия, която ще бъде запазена е пълната непоносимост към корупционните практики.

Народният представител от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер не е толкова голям оптимист. „Шансовете за правителство с втория мандат не са големи, но сме длъжни да направим опит за съставяне на кабинет, за да отговорим на очакванията на обществото“, каза той в ефира на радио Ванра. Той уточни, че предстоят нови разговори между мандатоносителя и другите партии в Народното събрание. „Не всичко е изгубено, но другите партии трябва да знаят, че ние няма да отстъпим от червените линии, свързани с промените в Изборния кодекс и съдебната реформа“, подчерта Даниел Лорер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html